Barbara Dallosová Rôzne

Obľúbený žiarsky Gastrofestival: Takéto kuchyne nás čakajú, jedna je úplnou novinkou!

Pre študentov je to časť maturity, pre Žiarčanov obľúbený jarný týždeň, kedy môžu na jednom mieste ochutnať špeciality z najrôznejších kútov sveta. Gastrofestival sa blíži, pozrite, aké kuchyne nás čakajú tento rok.

Ilustračný obrázok k článku Obľúbený žiarsky Gastrofestival: Takéto kuchyne nás čakajú, jedna je úplnou novinkou!
Zdroj: TASR

Gastrofestival Strednej odbornej školy obchodu a služieb každoročne priláka množstvo Žiarčanov. Z takzvanej hotelovky sa na niekoľko dní stane komplex niekoľkých tematických reštaurácií, ktorých prevádzkovanie je pre študentov praktickou časťou skúšok dospelosti.

Na mekku gurmánov sa hotelovka premení už budúci týždeň. Gastrofestival bude prebiehať v dňoch 26., 27., a 28.04.2016, v tomto čase budú jednotlivé reštaurácie otvorené od 11:00 – 19:00 hod.

Niektoré prevádzky sú každoročnými stálicami ponuky, ako napríklad slovenská či talianska kuchyňa. Študenti sa ale neboja výziev a siahajú aj po gastronómii exotických krajín. ,,Tento rok máme aj africkú kuchyňu, tá tu ešte nikdy nebola, ani belgická už nebola pár rokov, ale tá africká je úplnou novinkou," uviedol riaditeľ školy Miroslav Krajčov.

Gastrofestival 2015

  • Slovenská koliba – Tristo hrmených – Reštaurácia s podtitulom ,,Stoj, Tristo hrmených a ochutnaj z jedál slovenských!" nepotrebuje komentár. Študenti ponúknu to najlepšie z kuchyne našich starých mám.
  • Africká reštaurácia – Volstruis – Atmosféra africkej savany na tanieri. To ponúkne reštaurácia, ktorej názov v preklade znamená pštros. Ten bude, ostatne, i hlavnou špecialitou tejto prevádzky, a to s typickým kus-kusom a s mandarínkovou omáčkou.
  • Belgická reštaurácia – Bruggy – Neviete si predstaviť belgickú kuchyňu? Vraj mať niečo z francúzskej, niečo z holandskej a niečo aj z nemeckej, no aj tak je originálna. Nenechajte si to vysvetľovať a ochutnajte u študentov, ktorí sa tento rok zamerali na gastronómiu Belgicka.
  • Juhoamerická reštaurácia – El imperio del sol – Reštaurácia ponúkne dobroty z Argentíny, Peru či Uruguaja. Na svoje si tu majú prísť najmä milovníci hovädzích steakov. Okrem tradičných jedál budú v interiéri dominovať aj výjavy z krajín tohto kontinentu. Tešiť sa vraj môžeme aj na mini Machu Picchu.
  • Talianska reštaurácia – La Strada Romana – Talianska kuchyňa si pomaly ale isto utvrdzuje svoje miesto aj v našej gastronómii. Dôkazom toho je i to, že v ponuke Gastrofestivalu sa pravidelne vracia. Študenti lákajú na lahodné talianske špeciality ako napríklad pravé domáce cestoviny, či na kvalitné víno.
  • Kaviareň – Café La Fée – Po dobrom jedle skvele padne šálka voňavého čierneho zlata. Tú si môžu návštevníci vychutnať v prevádzke, ktorej názov v preklade znamená rozprávková kaviareň. Okrem kvalitnej kávy sa tu bude dať pomaškrtiť aj na rôznych dezertoch.

Počas festivalu bude v priestoroch školy fungovať tiež kadernícky salón Sofia, v ktorom svoje zručnosti v rámci praktických maturít ukážu študenti z tohto odboru.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM