Martin Károly Kultúra

OBRAZOM: Dočkajú sa Žiarčania 3D kina? 2D možno už na jeseň!

Ak by sa žiarske kino nezapojilo do projektu audiovizuálneho fondu, hrozilo by mu, podľa riaditeľky MsKC, zaniknutie. Žiarčana sa už pravdepodobne na jeseň dočkajú filmových novinek v digitálnom formáte. Plánované je aj 3D kino.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Dočkajú sa Žiarčania 3D kina? 2D možno už na jeseň!
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Mestskí poslanci schválili na štvrtkovom zastupiteľstve zapojenie žiarskeho kina do projektu audiovizuálneho fondu. „V apríli budeme podávať žiadosť. Audiovizuálny fond nám poskytne 50% z celkovej sumy,“ vysvetľuje Michaela Pribincová, riaditeľka žiarského kultúrneho centra.

Celková suma na modernizáciu je 82 tisíc eur. Fond ale financuje len vybudovanie 2D digitálneho kina. „Ak bude kino úspešné, po nejakých dvoch, troch rokoch by sme ho chceli rozšíriť aj na 3D technológiu,“ uviedla ďalej Pribilincová. (Viac vo videu)

Ak by sa MsKC spoločne s poslancami rozhodli nemodernizovať, kinu hrozil zánik. Na 35 mm formáte sa už nové filmy nedistribuujú. Kino bolo nútené premietať staré filmy, o ktoré už nie je záujem.

Keď zdigitalizujeme, môžeme ľudom nosiť filmové novinky, ale aj priame prenosy, či napríklad operu z Londýna,“ teší sa nový projekt riaditeľka Pribilincová.Ne­pripúšťa ani, že by mohli byť v projekte audiovizuálneho fondu neúspešní.

Žiarske kino by malo byť zmodernizované už v septembri až októbri tohto roku. Cena lístku vzrastie zo súčasných 2,5 eur na približne 4–5 eur.

Aká je situácia s kinom v Banskej Štiavnici? Viac tu: Filmové novinky na modernej technike: Štiavnické kino sa má zdigitalizovať

OBRAZOM: Dočkajú sa Žiačania 3D kina? 2D možno už v jeseni
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM