Martin Károly Kremnica

Obvodný banský úrad: Ortacu licencia na ťažbu nezanikla. Prokuratúra to vidí inak

Boj o kremnické zlato pokračuje. Kým Krajská prokuratúra dala za pravdu zástupcom združenia Kremnica nad zlato, ktorí tvrdia, že licencia na povrchovú ťažbu zanikla spoločnosti po troch rokoch nečinnosti, Obvodný banský úrad (OBÚ) to vidí opačne.

Ilustračný obrázok k článku Obvodný banský úrad: Ortacu licencia na ťažbu nezanikla. Prokuratúra to vidí inak
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Prokuratúra OBÚ navrhovala, aby oznámil spoločnosti Ortac, s. r. o., že jej zaniklo banské oprávnenie na povrchové dobývanie zlatých a strieborných rúd v Kremnici a vydal rozhodnutie o zastavení konania žiadosti tejto spoločnosti o vydanie povolenia na povrchové dobývanie. OBÚ podľa návrhu prokuratúry vykonal len prehliadku v spoločnosti. Pre TASR to uviedol predseda OBÚ v Banskej Bystrici Vladimír Bubelíny.

OBÚ odstúpil uvedené upozornenie prokurátora so spisovým materiálom na vybavenie Hlavnému banskému úradu (HBÚ) Banská Štiavnica,“ doplnil Bubelíny. Podľa slov predsedu HBÚ Petra Kúkelčíka, banský úrad vybaví upozornenie prokurátora v lehote, ktorú mu stanovuje zákon o prokuratúre a túto lehotu aj dodrží.

Kürthy: Sme pripravení na proces

Podnet ohľadom nečinnosti OBÚ v Banskej Bystrici v prípade banského oprávnenia na ťažbu spoločnosti Ortac, s. r. o. podalo občianske združenie Kremnica nad zlato. Jeho predseda Ľuboš Kürthy uviedol, že združenie počká na rozhodnutie Hlavného banského úradu. „V prípade, ak HBÚ rozhodne rovnako ako OBÚ, určite podáme žalobu na súd,“ doplnil.

Kürthy upozornil, že rovnako môže postupovať aj krajská prokuratúra. Hovorca Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Ivan Vozár vysvetlil, že vzhľadom na to, že prokuratúra nemá zo strany banských úradov konečné rozhodnutie, k prípadnej žalobe sa ešte nevyjadrí. „Počkáme na rozhodnutie hlavného banského úradu,“ dodal.

Ortac: Naša licencia je platná

Ako sa 20. júna vyjadril na margo upozornenia prokuratúry riaditeľ Ortac, s. r. o., pre Slovensko Viktor Pomichal, spoločnosť sa nestotožňuje so závermi krajskej prokuratúry, s ktorými sa oboznámila 19. júna nahliadnutím do spisov OBÚ. „Ortac, s. r. o., zdôrazňuje, že nejde o rozhodnutie vo veci príslušného správneho orgánu či orgánu verejnej moci, ktoré by bolo záväzné, ale o upozornenie, respektíve názor krajskej prokuratúry,“ uviedol.

Doplnil, že spoločnosť je podľa jeho slov naďalej oprávneným držiteľom dobývacieho priestoru Kremnica a teda organizáciou oprávnenou dobývať ho povrchovým aj podzemným spôsobom.

Občianske združenie Kremnica nad zlato podalo podnet na Krajskú prokuratúru v Banskej Bystrici v marci tohto roku. Podľa združenia bol OBÚ nečinný, keď neoznámil spoločnosti Ortac, že jej zaniklo banské oprávnenie na povrchové dobývanie zlatých a strieborných rúd v Kremnici. Spoločnosť totiž nezačala s povrchovou ťažbou do troch rokov od získania oprávnenia, ako jej to prikazuje banský zákon. Krajská prokuratúra 4. júna vyhodnotila podnet združenia ako dôvodný.

Viac o problematike Krajská prokuratúra: Licencia Ortac-u na povrchovú ťažbu je už neplatná

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM