Rôzne Správy

Obyvateľom neďalekej dedinky prekáža hluk z R1: Dialničiari ho zmerali

Miestni obyvatelia v súvislosti s hlukom z frekventovanej cesty spisovali i petíciu. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hluk zmerala.

Ilustračný obrázok k článku Obyvateľom neďalekej dedinky prekáža hluk z R1: Dialničiari ho zmerali
Zdroj: Dnes24.sk

Lokalitu Tekovskej Breznice v okrese Žarnovica, kde obyvatelia žiadajú rozšíriť protihlukovú stenu na rýchlostnej komunikácii R1, posúdi NDS) v rámci nových strategických hlukových máp a akčných plánov.

S požiadavkou na rozšírenie protihlukovej steny sa obyvatelia na spoločnosť obrátili ešte na jeseň minulého roka. Miestni ľudia v tejto súvislosti spisovali aj petíciu. Podpísalo sa pod ňu približne 60 ľudí, podľa ktorých je súčasná protihluková stena krátka a tiež nízka. V súčasnosti sa lokalita v akčných plánoch nenachádza, nakoľko v zmysle strategických hlukových máp neboli podľa hovorkyne NDS Michaely Michalovej prekročené limitné hodnoty hlukovej záťaže.

,,NDS aj napriek tomu zabezpečila kontrolné meranie hluku v obci Tekovská Breznica v marci 2017, s ohľadom na klimatické podmienky," podotkla s tým, že výsledky merania sa aktuálne analyzujú.

Ako ďalej vysvetlila, spoločnosť v súčasnosti aktualizuje strategické hlukové mapy a akčné plány v rámci päťročnej aktualizácie. V nich sa vytipujú problémové miesta v rámci celej Slovenskej republiky postihnuté nadmerným hlukom, ktoré budú zaradené do zoznamu prednostných výhľadových investícií. ,,V rámci nových strategických hlukových máp bude posúdená aj predmetná lokalita Tekovská Breznica," dodala Michalová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM