Marcel Mojžiš Rôzne

Odborníci zvýšili ostražitosť: V kraji ochorelo na chrípku o 75 % viac ľudí

Už je to tu! Chrípka začína na nás pomaly útočiť a ukazovať svoju silu. V Banskobystrickom kraji stúpol počet chorých oproti minulému týždňu až o 75 percent. Rapídnejší vzostup ochorení zvýšil ostražitosť epidemiológov.

Ilustračný obrázok k článku Odborníci zvýšili ostražitosť: V kraji ochorelo na chrípku o 75 % viac ľudí
Foto: Iveta Hrabovská

V našom kraji sa zvýšil v porovnaní s uplynulým týždňom počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) takmer o 11 percent, no chorých na chrípku až o 75 percent. Oproti rovnakému týždňu vlaňajšieho roka je výskyt ARO nižší o 6 percent a chrípky je o necelých 20 percent.

Hmly a vlhké počasie

„Pod zvýšený výskyt ochorení na ARO sa podpísalo hmlisté a vlhké počasie a v ich rámci výraznejšie stúpol aj počet chorých na chrípku. Upokojujúce je, že v Banskobystrickom kraji nevidujeme ani jeden prípad ochorenia na chrípku typu AH1N1. Po rapídnejšom vzostupe chrípke podobných ochorení sú však už epidemiológovia ostražitejší a monitorovanie týchto typov ochorení bude pod väčším drobnohľadom odborníkov," uviedla vedúca Odboru epidemiológie banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Avdičová.

Najvyšší počet chorých na ARO v absolútnych počtoch chorých hlási tentoraz okres Lučenec, Veľký Krtíš, Rimavská Sobota a Žiar nad Hronom, kde sa počet chorých pohybuje od 831 (okres Lučenec) po 546 prípadov (Žiar nad Hronom). Len o niečo menej chorých na ARO je v okresoch Žarnovica, Revúca a Banská Bystrica. Chrípke podobným ochoreniam podľahlo najviac pacientov v okrese Veľký Krtíš (147), ale aj v okresoch Lučenec, Revúca a Banská Štiavnica.

Na očkovanie je stále čas

„Najvyššiu chorobnosť na ARO, ale aj na chrípku, eviduje RÚVZ na rozdiel od uplynulých týždňov medzi najmenšími deťmi vo vekovej kategórii 0 až 5 rokov. Pomerne vysoká je tiež chorobnosť detí základných škôl a adolescentov . Stúpol – nie však dramaticky, aj počet komplikácií z uvedených ochorení – na 3,6 percenta. V priemere za všetky vekové skupiny sa vyskytlo 37 zápalov pľúc, 58 prípadov zápalu stredného ucha a 87 prípadov zápalov dutín,“ povedala hovorkyňa RÚVZ B.Bystrica Mária Tolnayová.

Epidemiológovia opätovne upriamujú pozornosť občanov – hlavne tých, ktorí trpia srdcovo-cievnymi ochoreniami, diabetom, onkologickými a chronickými pľúcnymi chorobami, ale aj tehotných žien, že ešte stále je vhodný čas dať sa zaočkovať proti chrípke. Celá táto skupina pacientov má očkovania na plnú úhradu zdravotnými poisťovňami.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM