Barbara Dallosová Správy

Oddychová zóna na Etape začína vyzerať: S jednou vecou sa ale musí počkať do jari

Na výstavbe druhej oddychovej zóny v Žiari nad Hronom sa pracuje už niekoľko týždňov. V posledných dňoch robotníkov potrápilo daždivé počasie. Ako je na tom Etapa teraz?

Ilustračný obrázok k článku Oddychová zóna na Etape začína vyzerať: S jednou vecou sa ale musí počkať do jari
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Výstavbu oddychovej zóny na konci Svitavskej ulice na Etape realizuje mestská eseročka Technické služby. Do premeny nevyužitej plochy medzi panelákmi sa robotníci a stroje pustili v septembri. Po niekoľkých týždňoch je hotových niekoľko prvkov, dokončuje sa sľubovaná korčuliarska dráha a vysadená je i zeleň.

Chodníky až budúci rok

O stave projektu informoval na zasadnutí Mestského zastupiteľstva (26.11.) riaditeľ Technických služieb Igor Rozenberg.

,,Trochu nám to komplikovalo počasie, keďže v poslednom období bolo veľa upršaných dní. Momentálne dávame do in-line dráhy suchý betón. Celá dráha vrátane náklonov by mala byť hotová koncom budúceho týždňa. Hotová je aj predfinálna podoba osvetlenia, pribudne desať kusov nových svietidiel. Položili sme obrubníky a vysadili zeleň," uviedol Rozenberg s tým, že výsadba pozostáva z 50 kusov ihličnatých a 20 kusov listnatých stromov.

Ako dodal Rozenberg, veľká časť projektu bude hotová do konca roka, jedným z posledných úkonov ale budú chodníky pre peších, teda i pre ľudí, ktorí budú zónou len prechádzať. ,,Chodníky budú s jedným z posledných krokov, s tými počkáme do jari," priblížil.

Ďalším z krokov, ktorý majú ešte robotníci pred sebou, je osádzanie dreveného majáka. Drevorezba od žiarskeho umelca by mala stáť uprostred zóny. Písali sme tu: Žiarske sídlisko bude zdobiť drevený maják: Vieme, ako bude vyzerať!

Stavenisko nie je nebezpečné

Pred časom bolo mesto nútené ohradiť stavenisko páskou, keďže sa cezeň počas prebiehajúcich prác pohybovali ľudia. Ako priznal Rozenberg, mnohých páska neodradila a ľudia na stavenisko vstupujú aj tak. ,,Je to normálne, ľudia sú zvedaví. Ale ie je možné to zabezpečiť inak, museli by sme hermeticky uzavrieť priestor, oplotiť to. Toto ale nie je taký typ stavby, že by ľudia boli ohrození," vysvetlil.

Zóna nebude poslednou

Prvou oddychovou zónou je športovisko na takzvanej Hviezdoške, ktoré primátor slávnostne otvoril na jeseň minulého roka. V tomto trende chce samospráva pokračovať aj naďalej. Ako pred časom avizoval primátor, po dokončení projektu by sa mesto chcelo pustiť do ďalšieho, o ktorú plochu by sa malo jednať, ešte konkretizovať nechcel. Žiarčania sa však podľa jeho slov budú môcť tešiť na ďalšie novinky, keďže v každej zóne chce mesto vybudovať a ponúknuť obyvateľov niečo iné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM