Barbara Dallosová Správy

Odišiel do hereckého neba: Na Kremnicu majster Chudík (†91) nedal dopustiť! Exkluzívne VIDEO

Slovensko smúti. Legenda divadelného plátna i filmových dosiek Ladislav Chudík sa na nás bude pozerať už len z hviezdneho neba. Majster Chudík prežil osem rokov v Kremnici, ako študnt gymnázia. Práve do Kremnice siahajú i jeho herecké začiatky.

Ilustračný obrázok k článku Odišiel do hereckého neba: Na Kremnicu majster Chudík (†91) nedal dopustiť! Exkluzívne VIDEO
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Muž, ktorému sa nie len tak pre nič hovorilo majster. Ladislav Chudík bol skutočnou legendou, ktorá sa do sŕdc ľudí zapísala nielen svojim hereckým umením, ale i neuveriteľnou charizmou. Z tohto sveta sa rozhodol Ladislav Chudík odísť v posledný júnový deň. Včera (29.6.) zasiahla Slovensko správa o jeho úmrtí.

Figu drevenú! Na Kremnicu som nezabudol!

Začiatky hereckej kariéry majstra Chudíka siahajú do nášho regiónu. V Kremnici prežil osem rokov. Štáb Žiar24 ho v navštívil v bratislavskej Petržalke v apríli minulého roka. O svojich gymnaziálnych časoch sa vtedy rozhovoril pre náš portál.

„Niekedy viacerí hovoria, že už zabúdam na Kremnicu. Figu drevenú. To nikdy nezabudnem. Osem rokov to bolo, na to sa nedá zabudnúť. A na Kremnicu spomínam len dobre,“ povedal na úvod rozhovoru Ladislav Chudík, vtedy čerstvý deväťdesiatnik.

Pozrite si celý rozhovor v priloženom videu!

Profesor mame: No, s týmto chlapcom veľkú radosť mať nebudete!

Ladislav Chudík maturoval na kremnickom gymnáziu vo vojnovom roku 1943. Nikdy ale nezabudne na rok 1935, keď ho mama viezla z Hronca, odkiaľ pochádza, vlakom do prvého ročníka. Pri Banskej Bystrici k nim pristúpil profesor, ktorý po čase jeho mame zdelil: „No s týmto chlapcom veľkú radosť mať nebudete,“ spomínal si Chudík na teraz už komickú udalosť, ktorá ale asi vtedy veľmi vtipná nebola.

Chudík: Nebol som najlepší žiak :)

Pre malého Ladislava sa vo vtedajšej Kremnici, ktorá bola kultúrnym ale aj športovým centrom regiónu, otvoril nový svet. Nie však svet bohémy a zhýralosti, ale tvrdej driny. „Nebol som najlepší žiak. Chodil som do samovzdelávacieho krúžku,“ huncútsky priznal majster Chudík. Práve týmto krokom si vydobyl priazeň u viacerých učiteľov.

Začiatok hereckej kariéry v Kremnici

Aj svoju prvú hereckú úlohu dostal práve na divadelných doskách kremnických ochotníkov v katolíckom dome, ako maturant. „Predstavte si, hral som policajného komisára,“ spomínal na svoje herecké začiatky Ladislav Chudík. Tam si ho všimol vtedajší dramaturg národného divadla a jeho cesta už bola jasná.

Onedlho sa stal jednou z najvýraznejších hereckých osobností na Slovensku. Tvaroval nielen herecké trendy na divadelných doskách, výrazne zmenil aj herecký prístup v slovenskom filme.

Ani Kremničania nezabudli na hereckú legendu a jeho pobyt v meste. „24. novembra 1998 sa Ladislav Chudík stal čestným občanom mesta,“ uviedol v máji minulého roku vtedajší viceprimátor Igor Kríž.

Takto si Ladislav Chudík (90) spomína na Kremnicu
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM