Barbara Dallosová Správy

Ojedinelý projekt na strednom Slovensku: 150 km trasa spojí až štyri mestá, nechýba ani Kremnica!

Na strednom Slovensku finišuje unikátny projekt s názvom Barborská cesta, ktorý spája bývalé banské mestá. Trasa bude mať 150 kilometrov a spojí Kremnicu s Banskou Bystricou, Banskou Štiavnicou a Zvolenom.

Ilustračný obrázok k článku Ojedinelý projekt na strednom Slovensku: 150 km trasa spojí až štyri mestá, nechýba ani Kremnica!
Zdroj: TASR

Cieľom Barborskej cesty je je ukázať najmä turistom zo zahraničia jedinečné historické a zemepisné zaujímavosti na trase dlhej 150 kilometrov. Nadšenci z občianskeho združenia (OZ) Terra Montanae sa preto stretli na Zvolenskom zámku stretli s hercom Lukášom Latinákom, ktorý sa stal ambasádorom Barborskej cesty.

Nadšený Latinák

„Náš projekt oslovil pána Latináka, ktorý, keď si vypočul hlavnú myšlienku a oboznámil sa s jeho realizáciou, rozhodol sa, že sa stane ambasádorom Barborskej cesty. Bol z neho nadšený,“ uviedla Oľga Slobodníková z OZ Terra Montanae.

Trasa Barborskej cesty, ktorú plánujú otvoriť v máji na budúci rok, spája slávne banské mestá – Banskú Bystricu, Kremnicu, Banskú Štiavnicu i Zvolen. Je dlhá okolo 150 kilometrov a na mape vytvára siluetu sv. Barbory, patrónky baníkov.

Spojili baníctvo a históriu

„Spojili sme miesta a lokality týkajúce sa baníctva, histórie, pútnických miest, geografických a kultúrnych zaujímavostí. Na trase Barborskej cesty sú obce, dedinky, špecifické zvláštnosti, ktoré chceme domácim i zahraničným návštevníkom ukázať a zároveň tým chceme prispieť k rozvoju miest a obcí. Cesta je určená pre peších turistov i cykloturistov. Návštevníkov udrží v regióne minimálne týždeň. Dá sa prejsť za sedem až osem dní s prenocovaním v ubytovacích zariadeniach,“ vysvetlila Slobodníková a pokračovala „Na trase je 29 zastavení, čo súvisí so sv. Barborou, v tom veku umrela a baníci majú 29 gombíkov na uniforme.“

Podľa nej projekt Barborskej cesty oslovil aj svetového experta na putovanie Ferdinanda Kainedera z Rakúska, ktorý v najbližších dňoch pricestuje na Slovensko. Navštívi 15. novembra Kremnicu, o deň neskôr Banskú Bystricu, Španiu Dolinu a Staré Hory, 17. novembra spozná Banskú Štiavnicu. Na sviatok sv. Barbory, 4. decembra, sa v banskobystrickej radnici chystá workshop o Barborskej ceste.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM