Webnoviny - Rôzne

Opozícia má šancu zostaviť vládu, konštatoval Kusý

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Peter Kičák BRATISLAVA 13. júla (WEBNOVINY) – Slovenská opozícia má šancu zostaviť vládu. Bude to ťažké a komplikované, ale väčšina z nich má skúsenosti z vládnutia, konštatoval v reakcii na neoficiálne výsledky parlamentných volieb politológ Miroslav Kusý. Podľa prepočtov neoficiálnych výsledkov doterajšie vládne strany Smer-SD a SNS získajú v parlamente spolu 71 poslaneckých mandátov. Tretia koaličná strana ĽS-HZDS sa do parlamentu nedostala. SDKÚ-DS by mala mať 28, SaS 22, KDH 15, Most-Híd 14 poslancov v novom parlamente. Komplikácie očakáva Kusý pre vyhranenosť KDH a aj preto, že SaS je nová strana, ktorá nie je predvídateľná a je otázka, ako bude ochotná pristúpiť na reálne kompromisy, dodal.

Politológ varuje, že Smer-SD bude tvrdý oriešok novej vlády, bude to silná opozičná strana. SNS, ktorá sa do parlamentu dostala „s odretými ušami a jej volebný výsledok je hlboko pod očakávania“ nebude môcť podľa Kusého veľmi vyskakovať.

Za najväčšie prekvapenie volieb označil fakt, že SMK nezískala dostatok hlasov a jej zástupcovia nebudú v parlamente. Odhadovalo sa, že do parlamentu sa skôr nedostane Most-Híd, a to pre konzervatívnosť maďarských voličov, ale zrejme rozhodli aj slovenskí voliči, ktorí volili Most. V prípade ĽS-HZDS sa očakávalo, že do parlamentu neprejde, dodal.

Medzi výsledkami slovenských a českých parlamentných volieb sa dajú podľa Kusého nájsť paralely. V oboch krajinách vyhral favorit, ktorý ale nebude schopný zostaviť vládu. Tak Smer-SD ako aj ČSSD na čele s lídrami boli strany „veľkohubé a nerešpektovali realitu“. Voliči im ukázali, že ich štýl nie je pre nich prijateľní, dodal. Kusý doplnil, že voľby v oboch krajinách rozhodli nové strany a v politike sa objavili noví lídri.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM