Martin Károly Kultúra

Origami pre Sadako Sasaki

Deťom, ktoré navštevujú piate ročníky základných škôl v mestách obvodu Žiar nad Hronom, sa podarilo čosi, čo ešte nikomu inému predtým. Ich papierový veniec, pre 12. ročnú obeť hirošimského masakru sa prostredníctvom japonského veľvyslanca, ocitol až

Kremnickým, štiavnickým, novobanským, žarnovickým a žiarskym študenti piateho ročníka základných škôl sa ako prvým na Slovensku podarilo vytvoriť papierový veniec, ktorý bol odovzdaný do rúk japonského veľvyslanca J. E. Yoshio Nomota. Ten zabezpečil, aby bol veniec prevezený do Japonska a položený k pomníku dievčatka Sadako Sasaki, ktorý sa nachádza v Parku mieru v Hirošime.

Nebol to obyčajný veniec. Bol zložený z 1 000, deťmi poskladaných papierových skladačiek orizuru a mal symbolizovať nesúhlas s vojnou. Zároveň však vyjadroval uctenie si pamiatky Sadako Sasaki a sústrasť za všetky detské obete vojny,“ vysvetľuje Miloš Viglašský, autor projektu Origami-orizuru.

V čase svojej smrti mala Sadako 12 rokov, čo je vek piatakov. Práve preto som sa zameral na deti v tomto veku,“ pokračuje autor projektu. Napriek viacerým problémom, ktoré sa vyskytli netají radosť nad úspechom, ktorý sa im podaril. „Som veľmi spokojný. Okrem toho, že je to krásny prejav úcty obetiam vojny, ide aj o prostriedok na vychovávanie mladej generácie. Na to, aby pochopili, že vojna je skutočne zlá.

Projekt Origami-orizuru 2010 bol prvým ročníkom zaujímavej činnosti a zároveň hlbokej myšlienky posolstva mieru. „Myslím, že to nie je len užitočný vzdelávací projekt zameraný na tvorivosť a technickú zručnosť žiakov. Má aj veľmi významný morálny a ľudský rozmer,“ vysvetľuje Viglašský, ktorý mal záujem aj na tom, aby sa posolstvo mieru a nádeje šírilo aj na domácej pôde. Išlo o kladenia orizuru vencov pri príležitosti dňa oslobodenia mesta.

Okrem toho, že víťazi jednotlivých kategórií v súťaži skladania origami sa osobne zúčastnili audiencie u japonského veľvyslanca na Slovenku a odovzdali mu senbazuru (veniec z 1 000 papierových orizuru, pozn. autora), mali všetci žiaci piatych ročníkov zapojených do súťaže dôležitú úlohu. Tou bolo vybrať si sociálne zariadenie a prostredníctvom posolstva orizuru šíriť myšlienky dobra napr. darovaním papierových orizurikov. „Je úplne jedno, či išlo o škôlku, domov dôchodcov, nemocnicu alebo zariadenie so zdravotne znevýhodnenými deťmi. Hlavným cieľom bolo prehĺbiť v žiakoch sociálne cítenie. Darčeky v podobe papierových orizurikov sú totiž symbolom mieru, šťastia, rýchleho uzdravenia a predovšetkým nádeje,“ rozpráva Viglašský. Dodal tiež, že deti sa tak na vlastnej koži presvedčili o tom, že veľká radosť sa dá urobiť aj malým darčekom.

Záštitu nad projektom prevzalo Veľvyslanectvo Japonska, prednosta Obvodného úradu v Žiari nad Hronom a primátor mesta. Dôležitú úlohu však zohralo aj Centrum voľného času v Žiari nad Hronom, prostredníctvom ktorého sa projekt organizoval.

**Čo je to origami? **

Je to staré japonské umenie skladať papier do rôznych zložitých útvarov. Základnou a na svete hádam najrozšírenejšou skladačkou je vták s názvom orizuru. Ten podľa japonskej legendy nosí šťastie a dlhý život. Hovorí sa, že človeku, ktorý poskladá 1 000 orizurikov, práve ten posledný prinesie na krídlach splnenie tajného želania.

Príbeh Sadako Sasaki

Práve s legendou 1 000 orizurikov je úzko spojený aj príbeh japonského dievčatka Sadako Sasaki. Výbuch atómovej bomby v japonskom meste Hirošima sa stal prekliatím pre obrovské množstvo ľudí. Jednou z nich bola aj Sadako. Tá mala v tom čase len 2 roky.

V dôsledku silného ožiarenie jej o 10 rokov neskôr diagnostikovali leukémiu. Aj napriek krutej chorobe a takmer nulovej šanci na uzdravenie Sadako nosila vo svojom vnútri nádej. Nádej, ktorú sa vďaka legende o skladaní origami snažila premeniť na skutočnosť. Jej jedinou túžbou bolo uzdraviť sa. Zaumienila si teda, že ak poskladá 1 000 orizurikov, vyzdravie. Na nemocničnom lôžku teda začala skladať papierové skladačky.

Jej zdravotný stav sa však náhle zhoršil a jej sen sa navždy rozplynul. Sadako sa do smrti podarilo zložiť len 644 orizurikov. Silná viera a nádej v uzdravenie však inšpirovali jej spolužiakov a priateľov. Tí pokladali zvyšných vtáčikov. Okrem toho tiež dali postaviť pamätník všetkým detským obetiam atómového útoku na Hirošimu. Pamätník, ktorý stojí v Parku mieru v Hirošime.

(JF)

Origami v Japonsku
81
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM