Barbara Dallosová Rôzne Správy

Oškrabávať auto, to je nič! Svätokrížske zimy zatvárali školy aj trhali mosty

Autobusy nechodili aj týždne, mlieko vám doviezli na koni... Zimy za čias našich prastarých rodičov neboli žiadna malina.

Ilustračný obrázok k článku Oškrabávať auto, to je nič! Svätokrížske zimy zatvárali školy aj trhali mosty
Zdroj: TASR

Keby naše prastaré mamy videli, ako šomreme pri odhrabávaní auta alebo schodov pred vchodom, zrejme by sa len za hlavy chytali. Pred niekoľkými desiatkami rokov boli výdatné snehové nádielky v zime na dennom poriadku a neraz odrezali dedinky pri Žiari od sveta aj na dlhé týždne. Strasti, ktoré mrazy a sneh obyvateľom okolitých obcí spôsobovali, zaznamenáva aj kronika obce Horná Ždaňa.

Dedina odrezaná od sveta, ale lyžovačka bola dobrá

Zmienky o tuhých zimách nie sú v kronike výnimočné. Najkritickejšími bývali prvé dva mesiace roka. Vo februári v roku 1952 zaznamenal kronikár v obci teplotu – 20 °C a snehovú vrstvu vysokú 80 centimetrov. Autobusová linka cez okolité dedinky, z ktorej sa Hornoždaňania tešili len dva roky a pri zavedení ju vítali slávobránou, nemala šancu.

Autobus do Prestavĺk podľa záznamov nepremával šesť dní, linka do Prochota bola zastavená skoro celý február. Mlieko a noviny sa k obyvateľom vozili na koňoch. Kronikár tiež ale s nadhľadom poznamenal, že sneh priniesol i radosť a v tento rok si obyvatelia užili skvelú lyžovačku.

Ani strieľanie do ľadu nepomohlo

Mimoriadne kritickou bola podľa kroniky zima v roku 1954. 20. až 23. januára klesla teplota na – 28 až – 30 °C. Kvôli počasiu bolo vyradených niekoľko vlakov a vyučovanie na školách v okolí bolo na 15 dní zastavené pre nedostatok dreva a uhlia. Zima pomaly ustupovala, no ľad, ktorý po nej zostal, narobil miestnym veľké starosti.

Ako sa uvádza v kronike, ľadová vrstva na Hrone bola ešte v marci hrubá 80 až 100 centimetrov. ,,Ľad aj strieľali a všemožnými spôsobmi sa starali, aby nenarobil škody, ale márne. 4. marca o 14:00 hod. zobral most cez Hron, ktorý spojuje našu dolinu s druhou stranou, takže sme ostali odrezaní bez spojenia. Autobusy začali premávať robotníkov a školskú mládež cez most až pri Šášovskom podhradí, keďže aj pri Kríži nad Hronom bol most zničený. Behom 15 dní bola urobená ladika, ktorá prevážala ľudí na druhý bok," píše sa v kronike s tým, že normálna premávka sa vrátila až takmer o rok, keď dokončili stavbu nového mosta.

V podobnom duchu sa niesli zimy aj v ďalších rokoch. V roku 1955 v Hornej Ždani snežilo ešte aj v prvý jarný deň (21.3). O rok neskôr to Perinbaba potiahla ešte ďalej a aj 25. marca napadlo 15 centimetrov nového snehu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM