Barbara Dallosová Kultúra

Oslavy 125. výročia kremnického múzea vrcholia: Čerešničkou má byť veľkolepý koncert

Jeden aj štvrť ročné jubileum robí z Múzea mincí a medailí jedno z najstarších na Slovensku. Jubilejné podujatia prebiehajú počas celého roka, oslavy vyvrcholia celodenným podujatím.

Ilustračný obrázok k článku Oslavy 125. výročia kremnického múzea vrcholia: Čerešničkou má byť veľkolepý koncert
Zdroj: TASR

Kremnické Múzeum mincí a medailí si tento rok pripomína 125. výročie založenia. Tomuto jubileu bolo od začiatku roka 2015 venovaných viacero múzejných podujatí a aktivít. Vyvrcholením osláv bude celodenné podujatie pod názvom Deň kremnického múzea, ktoré sa uskutoční v piatok 18. septembra.

Vrchol osláv s bohatým programom

,,Deň začne seminárom pre odbornú i laickú verejnosť, ktorý bude venovaný dejinám múzea, jeho zbierkovému fondu a súčasnému dianiu v múzeu," informovala Erika Grniaková z múzea. Príspevky predstavia zaujímavé nálezy mincí zo zbierok múzea, ako aj najvýznamnejšie numizmatické akvizície múzea od roku 1994 po súčasnosť. Ďalšie príspevky budú venované dejinám zberateľstva v Kremnici, Mestskému hradu a edukačnej činnosti v múzeu.

V rámci podujatia sa uskutoční tiež projekcia dokumentárneho filmu z prostredia Umelecko-historického múzea vo Viedni s názvom Veľkolepé múzeum, ktorý divákom prináša neobyčajný, vtipný a dômyselný pohľad do zákulisia jedného z najväčších múzeí histórie umenia. Súčasťou programu bude aj prezentácia edukačných aktivít vo vybraných expozíciách Múzea mincí a medailí.

,,Záver dňa bude patriť slávnostnému program a koncertu v Kostole sv. Kataríny na Mestskom hrade v Kremnici, na ktorom sa predstavia organista Imrich Szabó, stály hosťujúci sólista opery SND Jozef Benci a kontrabasové kvarteto BassBand s hosťom Martinom Babjakom," dodala Grniaková.

Cenami ovešané múzeum

Oficiálne počiatky múzea siahajú do 19. storočia, avšak v Kremnici sa pamätihodné predmety zbierali oveľa skôr. Mesto si ich uchovávalo medzi tzv. klenotmi, o ktorých je najstaršia známa písomná zmienka z roku 1724.

Pôvodne regionálne múzeum sa čoraz viac profilovalo ako odborná numizmatická inštitúcia. Tento trend podľa Grniakovej vyvrcholil v roku 1976 pretransfor­movaním múzea na špecializované celoštátne Múzeum mincí a medailí. Múzeum sa od tej doby zameralo na ešte aktívnejšie dokumentovanie činnosti kremnickej mincovne, na numizmatiku, medailérstvo a filateliu.

,,Po roku 1989 došlo k viacerým zmenám v spojitosti so zriaďovateľom múzea. Vzhľadom na svoju numizmatickú profiláciu bolo napokon v roku 1994 delimitované pod Národnú banku Slovenska. Došlo k prehĺbeniu numizmatickej špecializácie múzea a k ďalšiemu skvalitneniu jeho odborných a prezentačných činností," dodala Grniaková.

Do múzea pribudli tisícky nových numizmatických predmetov, reštaurujú sa múzejné zbierky vo fondoch regionálnej histórie a výtvarného umenia. Bohatá je i výstavná a edukačná činnosť múzea. Múzeum mincí a medailí získalo za svoju prácu významné celoslovenské ocenenia. V rokoch 1996 a 2007 mu bola udelená Výročná cena časopisu Pamiatky a múzeá. Dvakrát sa tiež stalo Múzeom roka (2003 a 2007).

Čítajte tiež:

Unikátna razba v kremnickej mincovni: Pre tieto neobyčajné mince DPH neplatí! FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM