Barbara Dallosová Správy

Oslavy SNP v Žiari: Pozrite si program

Piatok 29.augusta nie je len volný deň, vďaka ktorému si užijeme predĺžený víkend. Od Slovenského národného povstania uplynie jubilejných 70 rokov. V Banskej Bystrici sa chystajú veľkolepé oslavy, spomínať sa ale bude aj u nás...

Ilustračný obrázok k článku Oslavy SNP v Žiari: Pozrite si program
Zdroj: TASR

Klasika nebude chýbať

S dlho plánovanými oslavami na bystrickom námestí s účasťou medzinárodných diplomacií sa žiarske oslavy síce porovnávať nedajú, aj v našom meste si ale výročie uctíme. Už zajtra o jedenástej doobeda sa na ulici Dr. Janského pod sochou Ladislava Exnára stretnú nielen veteráni, ktorí si chcú uctiť padlých vencami a kvetinovými darmi.

Miesto, kde by sa mali oslavy konať v týchto dňoch prechádza rekonštrukciou, čítajte: Vynovený priestor pred žiarskou jednotkou: Tisíce eur na opravy venoval sponzor!

Oslavovať sa bude aj športom

O pár hodín na to začne trochu iné podujatie. Už 13. ročník Behu SNP do vrchu na neďaleký Šibák sa začne o 17.45. Prezen­tácia účastníkov bude pod Šibákom pod Šibeničným vrchom od 17.00 do 17.30 hod. Pobežia muži i ženy, ale aj chlapci a dievčatá v kategóriách podľa rokov narodenia od roku 1995 až po 2008. Súčasťou Behu SNP sú aj Preteky na bicykli do vrchu. Keď bude došportované, rozhorí sa partizánska vatra.

Ak niekto nerád beží do kopca…

Hoci dokumentárna výstava s názvom Slovenské národné povstanie 1944 je v MsKC sprístupnená už od 1. júla, nikedy nie je vhodnejší čas navštíviť priestory výstavnej sály, než práve teraz. Výstava zachytáva udalosti od roku 1939, vypuknutie Povstania 29. augusta 1944, jeho vojenský priebeh, medzinárodnú účasť, život na povstaleckom území i samotné oslobodenie Slovenska. Vstup na ňu je voľný a potrvá až do 15.septembra.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM