Martin Károly Kultúra

Otvorili expozíciu o dejinách evanjelickej a.v. cirkvi v meste

Banská Štiavnica 1. novembra - Dejiny Cirkevného zboru ECAV a evanjelického školstva v Banskej Štiavnici v 16. - 20. storočí predstavuje expozícia, ktorú v týchto dňoch otvorili v novozrekonštruovaných priestoroch tamojšieho evanjelického a.v. kostol

Expozícia je inštalovaná pri príležitosti 215. výročia postavenia kostola. Vystavené fotografie archívnych dokumentov, starých tlačí a originálne zbierkové predmety dokladujú rozšírenie reformačných myšlienok Martina Luthera a Filipa Melanchtona v 16. storočí v Banskej Štiavnici. Hovoria tiež o prijatí reformačného cirkevného, bohoslužobného a školského poriadku, o vyznaní viery stredoslovenských banských miest a o pôsobení významných evanjelických farárov a učiteľov v meste od 16. až do 20. storočia.

Prezentované sú tiež dejiny evanjelického lýcea, jeho významní študenti, knižnica evanjelického lýcea, pôsobenie evanjelického učiteľského ústavu či postavenie nových školských budov.

Pozornosť je venovaná aj významným osobnostiam, ktorí žili v starobylom banskom meste a sú pochovaní na evanjelickom mestskom cintoríne za Klopačkou a tiež životným osudom Márie Pichlovej -Gerzöovej a Andrejovi Sládkovičovi.

Zdroj: TASR Ilustračné foto

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM