Martin Károly Kultúra

Pamiatky sú v havarijnom stave

Banská Štiavnica 9. júla - Banské múzeum v prírode, Starý a Nový zámok, Berggericht a Kammerhof, Galéria Jozefa Kollára a dedičná štôlňa Glanzenberg - to všetko sú banskoštiavnické kultúrne pamiatky, ktoré najviac navštevujú turisti. Ich technický st

„Už dva roky sme nedostali požadované kapitálové transfery, určené na ich opravu,“ povedala TASR Lýdia Kicková, vedúca ekonomického oddelenia Slovenského banského múzea (SBM), ktoré objekty spravuje. A vyzerá to tak, že peniaze nedostanú ani v roku 2012.

Pritom všetky objekty potrebujú nutne obnovu striech a fasád, do viacerých zateká a murivo opadáva v dôsledku výkyvov počasia stále častejšie. „V štôlni Glanzenberg nám napríklad už odpadávajú vyhnívajúce dosky, ktorými sú vystužené steny. Tieto potom ohrozujú návštevníkov,“ uviedla ekonómka.

Zrejme jedinou investíciou, ktorá sa na banskoštiavnických objektoch v správe SBM tento a budúci rok zrealizuje, bude rekonštrukcia strechy Prachárne v Banskom múzeu v prírode, ktorá spadla ešte pred tromi rokmi. Múzeum na jej obnovu získalo asi 1,6 milióna eur z eurofondov.

Vedenie SBM už uvažovalo aj o predaji vlastných, prebytočných pozemkov v centre mesta a zo získaných peňazí chcelo potom financovať tie najnutnejšie opravy. Pozemky sú však súčasťou iných parciel a ich predaj by bol preto komplikovaný a zdĺhavý.

Expozície a výstavy SBM si vlani pozrelo dohromady 92.452 návštev­níkov. Tržby zo vstupného a predaja služieb a tovaru dosiahli takmer 323.000 eur, čo bolo asi 30 % ročného rozpočtu múzea.

Zdroj: TASR Foto: archív Žiar24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM