Michal Majer Rôzne

Parkovanie v Europe bude spoplatnené

Vodiči, ktorí využívali parkoviská obchodného centra Europa na dlhodobé parkovanie, budú musieť hľadať iné miesto kde odstavia počas dňa svoje auto. Europa Shopping Center totiž spúšťa od septembra vo svojich priestoroch závorový parkovací systém. P

„Dôvodom pre túto zmenu je snaha zamedziť zneužívaniu parkovacích miest tými, ktorí parkovanie v Europe nevyužívali na návštevu a nakupovanie, ale hlavne na vybavovanie rôznych záležitostí mimo obchodného centra alebo ako parkovanie pre ľudí pracujúcich v okolí," //vysvetľuje Peter Lukačovič, manažér centra a dodáva: //„Niekedy dokonca dochádzalo k situáciám, kedy bolo parkovisko obsadené už ráno pred deviatou, teda skôr, ako boli vôbec otvorené obchody.“

Závorový parkovací systém, čiastočne alebo úplne platený, využíva vo svete väčšina obchodných centier, ktoré sú v centre mesta. „Realizovali sme taktiež vlastné prieskumy, ktoré okrem iného hovoria, že priemerná dĺžka jednej návštevy našich zákazníkov je približne dve hodiny. Zákazníci budú mať teda i naďalej potrebný komfort pre návštevu centra, budú si môcť nakúpiť a opustiť centrum do troch hodín, počas ktorých je parkovanie zadarmo,“ uvádza Lukačovič. „Zavedenie tohto systému je orientované proti vodičom zneužívajúcim parkovisko. Títo bránia dlhodobým a celodenným parkovaním využívať plnú kapacitu parkoviska pre iných nakupujúcich. Vozidlo, ktoré tu parkuje 10 hodín znamená to, že 5 ďalších vozidiel (doba návštevy 2 hodiny) nemá kde zaparkovať,“ dodáva manažér.

Prvé zmeny budú môcť návštevníci obchodného centra registrovať už od 1. septembra 2010, kedy sa spustí bezplatná skúšobná prevádzka závorového parkovacieho systému. Spustenie plnej prevádzky je naplánované od 1. októbra 2010. Od tohto dátumu bude parkovanie aj naďalej zadarmo pre všetkých návštevníkov centra v trvaní 3 hodín. Každá ďalšia začatá hodina bude spoplatnená sumou 2 eurá. Návštevníci multikina Europa Cinemas, ktorí sa v centre zdržia dlhšie, dostanú pri návšteve kina 2 hodiny parkovania navyše, takže budú môcť využívať parkovisko až 5 hodín. Jedinou podmienkou je predloženie parkovacieho lístka pri kúpe vstupenky do kina. Návštevníci klubu Ministry of FUN zmenu nepocítia, nakoľko od 20.00 v piatok do nedele bude parkovanie zadarmo.

AKO BUDE FUNGOVAŤ PARKOVACÍ SYSTÉM?

Parkovací systém bude v prevádzke 24 hodín denne. Bude rozdelený na dve zóny, a to podzemné parkovisko a strešné parkovisko.

Strešné parkovisko Po – Ne 0.00 hod – 24.00 hod – (nonstop) Vjazd na parkovaciu plochu je zatvorený v nočných hodinách, v čase od 21.30 hod do 08.30 hod okrem Piatku a Soboty.

Podzemné parkovisko Po – Ne 09.00 hod – 21.30.hod Posledný vjazd na parkovaciu plochu je o 21.00 hod

Pri vjazde na parkovisko vodič obdrží z vjazdového stojanu parkovaciu kartu s magnetickým kódom a závora ho vpustí. V prípade, že parkovací čas prekročí 3 hodiny, vodič bude musieť pred odjazdom vložiť parkovací lístok do automatickej platobnej stanice (parkovacieho automatu), pričom sa na parkovacom lístku vyznačí čas odchodu a výška parkovného, ktoré uhradí priamo v automatickej platobnej stanici. Pri odjazde lístok opäť vloží do výjazdového stojanu a závora mu umožní výjazd.

gr, Europa SC

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM