Rôzne Správy

Partia pátra po minulosti obce pri Žiari: Našli pravdu o tom, v čom sa obyvatelia roky mýlili

V dedinke pri Žiari nad Hronom pripravujú prvú monografiu o obci. Pri snorení v minulosti vysvitol aj nový fakt.

Ilustračný obrázok k článku Partia pátra po minulosti obce pri Žiari: Našli pravdu o tom, v čom sa obyvatelia roky mýlili
Zdroj: Dnes24.sk

V Dolnej Trnávke pripravujú prvú monografiu o obci. Vďaka získavaniu informácií do nej sa podarilo zistiť, že prvá písomná zmienka o obci existovala oveľa skôr, ako si doteraz samospráva myslela.

Fotky hľadajú medzi ľuďmi

,,Máme tu partiu piatich ľudí, ktorí sa pustili do zháňania informácií. Podarilo sa im zistiť, že prvá písomná zmienka o obci bola skôr, čiže my by sme v tomto roku oslávili 685. výročie," priblížila starostka Katarína Lajčiaková.

Fotografie či iné materiály dokumentujúce život v minulosti hľadajú autori monografie aj medzi miestnymi ľuďmi. Podľa Lajčiakovej chcú, aby kniha pritiahla mladé ročníky a aby obsahovala veľa fotografií. ,,My históriu veľkú nemáme, sme si toho vedomí. Skôr chceme ukázať, ako ľudia v dedine prežívali svoj život," dodala starostka.

Oslavuje aj dedinský futbal

Začiatkom júla chystajú v Dolnej Trnávke obecné slávnosti, počas ktorých si chcú pripomenúť viacero udalostí. Jednou z nich je rekonštrukcia kultúrneho domu a jeho odovzdanie obyvateľom, ale aj pripomenutie si výročia prvej písomnej zmienky o obci. Okrem toho chcú občanom predstaviť monografiu, ktorú aktuálne pripravujú. Keďže dedina si v tomto roku pripomína aj 60. výročie založenia miestneho futbalu, samospráva chce počas slávností oceniť tých, ktorí sa o rozvoj miestneho futbalu zaslúžili najviac.

Foto: Škola Dolná Trnávka, r. 1955

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM