Barbara Dallosová Rôzne

Pastva pre oči z dielne Lucy (27): So živicou a drevom dokáže zázraky, FOTO

Mladá šperkárka strávi v ateliéri hodiny a výsledok rozhodne stojí za to. Pod jej rukami vznikajú drobnosti, akými sa rada ozdobí každá žena.

Ilustračný obrázok k článku Pastva pre oči z dielne Lucy (27): So živicou a drevom dokáže zázraky, FOTO
18
Galéria
Zdroj: archív L. Jokalová

Ako hovorí Lucia Jokalová, tvoriť ju baví už od malička. Sympatická blondínka z Hliníka nad Hronom, ktorej priatelia hovoria Lucy, momentálne žije v Banskej Štiavnici. Neďaleko historického mestečka má i dielňu, kde so svojím priateľom, tiež remeselníkom, premieňajú svoj talent na originálne výrobky.

Živica chce svoj čas

Základom šperku je vhodne zvolený bižutérny komponent, väčšina šperkov od Lucy v sebe ale nesie kus prírody. Jeden z prvých materiálov, s ktorými začala pracovať, bola živica. ,,So živicou pracujem už zhruba šesť rokov. Stred mojich živicových šperkov tvorí potlač. Tú si dávam tlačiť na špeciálny papier farbami, ktoré si udržia svoju sýtosť naozaj veľmi dlho. To znamená, že nevyblednú, neznehodnotí ich slnko. Grafiku si pripravujem v počítači, vytlačenú ju potom vkladám do bižutérneho komponentu, či už sú to náušničky, prstienky, kľúčiky…," vysvetľuje mladá remeselníčka.

Vtedy prichádza na rad živica. A práca s ňou, ako sa zdá z rozprávania Lucie, je hotová alchýmia: ,,Potom to celé zalievam krištáľovou živicou. Je to taká dvojzložková chemická, látka, ktorá sa v presnom pomere namieša a po 48 hodinách krásne zatvrdne a šperk je na svete."

Keďže každý výrobok si žiada svoj čas, Lucy ich obvykle tvorí niekoľko súčasne. Ako hovorí, namiešať živicu je náročný proces a šperk je na svete za približne tri dni. Ďalším prírodným materiálom, ktorý si našiel svoje miesto v Luciinej dielni, je drevo. Vznikajú tak napríklad rôznofarebné vyrezávané náušničky či výrazné prívesky kombinované s technikou zalievania živicou.

Na šperkoch od Lucy nájdeme rôzne motívy, kvetinové patria medzi obľúbené.
Na šperkoch od Lucy nájdeme rôzne motívy, kvetinové patria medzi obľúbené. / Zdroj: archív L. Jokalová

Od folklóru po pop-art

Pre Luckinu tvorbu je typická tiež pestrosť motívov. Pod lesklou živicou vidieť kvetinové vzory, folklórne výšivky, štylizované zvieratká a výjavy z prírody, staré fotografie či pop-artový dizajn. S motívmi i farbami rada experimentuje, zároveň ale zostáva verná jednoduchosti.

,,Držím sa hesla, že v jednoduchosti je krása. Mám rada vzory typu floral – kvetované, pásiky, bodky. A milujem prírodu a zvieratká, čo na niektorých šperkoch jasne vidieť. Nemôžem povedať, že by som bola upriamená len na jeden štýl. To, čo považujem za pekné, je súčasťou mojej tvorby," hovorí o výbere vizuálov Lucia.

Luckina práca nekončí ani v momente, keď je šperk hotový. Pridanou hodnotou jej výrobkov je dizajnové balenie. ,,Snažím sa na to pozrieť aj zo strany obdarovaného. Ja ako žena sa vždy veľmi poteším, ak dostanem niečo pekné a ešte aj krásne zabalené. A tento pocit chcem dopriať aj ostatným," dodáva Lucy.

V poslednej dobe si Lucia obľúbila drevo.
V poslednej dobe si Lucia obľúbila drevo. / Zdroj: archív L. Jokalová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM