Rôzne Správy

Pavilón v parku dostal novú podobu: Má slúžiť Žiarčanom, zmení sa aj jeho okolie

Schátraný pavilónik, medzi Žiarčanmi známy aj ako kaplnka, dostal druhú šancu. Od jari má začať slúžiť verejnosti.

Ilustračný obrázok k článku Pavilón v parku dostal novú podobu: Má slúžiť Žiarčanom, zmení sa aj jeho okolie
Zdroj: TASR

Historický pavilón v žiarskom Parku Štefana Moysesa, na vzhľade ktorého mal v minulosti zásluhy aj samotný biskup Moyses, zrekonštruovali.

Pavilón, ktorý miestni zvyknú nazývať aj kaplnkou, nikdy nebol sakrálnou budovou. Objekt bol súčasťou parku biskupského kaštieľa. Postavený bol v barokom štýle pravdepodobne pri rekonštrukcii kaštieľa koncom 18. storočia. Jeho pôvodná podoba bola úplne odlišná od tej súčasnej. Podľa architekta a autora projektu, podľa ktorého pavilón rekonštruovali, Jozefa Sálusa, išlo pôvodne o jednoduchú stavbu so štyrmi piliermi.

,,Bola to priechodná stavba, plná bola severná stena. Údržba asi nebola poriadna a aj klimatické podmienky vo vtedajšom Svätom Kríži na Hronom si vyžadovali iný typ stavby. Preto neskorší majitelia pristúpili k prestavbe v tomto neogotickom štýle s lomenými oblúkmi," priblížil Sálus s tým, že túto podobu kopíruje stavba dnes.

Pri obnove podľa architekta vychádzali z viacerých zdrojov, no nápomocná bola aj historická fotografia, ktorá vznikla na prelome 19. a 20. storočia.

Rekonštrukciu pavilónu mesto financovalo z dotácie ministerstva kultúry vo výške 20 000 eur a z vlastných zdrojov. Obnova stavby vyšla na 27 000 eur. Podľa primátora Petra Antala sa v budúcnosti dočká obnovy aj okolie pavilónu, pribudnúť by tu mali lavičky. Samospráva chce na jar pavilón sprístupniť aj verejnosti, organizovať tu chcú i malé kultúrne podujatia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM