Rôzne Správy

Pavilónik v žiarskom parku sa zmení už onedlho: Pribudne aj malý bonus

Renovácia pavilónu by mala stáť do 40 000 eur. Novinku chystá radnica aj na neďalekom detskom ihrisku.

Ilustračný obrázok k článku Pavilónik v žiarskom parku sa zmení už onedlho: Pribudne aj malý bonus
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

V priebehu tohto roka by mal dostať historický pavilón nachádzajúci sa v žiarskom Parku Štefana Moysesa nový vzhľad. Mesto sa chce v najbližšej dobe pustiť do jeho rekonštrukcie. Podľa Martina Baláža, vedúceho kancelárie primátora, sa podarilo na tento účel získať mestu dotáciu z ministerstva kultúry, celá renovácia by mala stáť do 40 000 eur.

Práce odštartujú na jar

Pavilón, ktorý miestni zvyknú nazývať aj ako kaplnka, nikdy nebol sakrálnou budovou. Objekt bol súčasťou parku biskupského kaštieľa. Postavený bol v barokom štýle pravdepodobne pri rekonštrukcii kaštieľa koncom 18. storočia. V 19. storočí ho zrekonštruovali v neogotickom štý­le.

V súčasnosti je okrem strechy budova v schátranom stave. ,,Spravená bude fasáda, nové kovové dvere a tiež okná," priblížil Baláž. Po rekonštrukcii by mal slúžiť ako stála expozícia biskupskej tradície v meste. ,,Takisto tam bude priestor pre príležitostné výstavy, komorné koncerty či malé javiskové formy," dodal Baláž s tým, že s prácami na obnove by chceli začať už na jar.

Lanová dráha pre najmenších

V tesnej blízkosti pavilónu sa nachádza rozprávkové ihrisko s perníkovou chalúpkou. Aj s touto atrakciou žiarskeho parku má samospráva ďalšie plány. Podľa Baláža chcú ihrisko doplniť o lanovú dráhu určenú aj pre menšie deti. ,,Chceme do toho investovať okolo 10 000 eur," do­dal.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM