Kremnica

Peniaze sa nečerpali podľa plánu: Príde mesto o státisíce?

Historickej Kremnici hrozí, že bude musieť vrátiť peniaze, ktoré ešte pred dvoma rokmi získala od ministerstva financií na opravu kultúrnych pamiatok. Primátorka verí, že sa tak nestane.

Ilustračný obrázok k článku Peniaze sa nečerpali podľa plánu: Príde mesto o státisíce?
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Urobiť tak bude musieť vtedy, ak ich nestihne do konca tohto roka vyčerpať. Primátorka Zuzana Balážová (NEKA) verí, že sa mestu nakoniec peniaze vyčerpať podarí.

Dostali sme schválených 275.500 eur z fondu ministerstva financií na obnovu kultúrnych pamiatok. Finančné prostriedky boli rozdelené uznesením mestského zastupiteľstva na sedem akcií, na ktoré sa mali použiť,“ vysvetlila poslankyňa Klára Popová (NEKA). Doteraz sa však podľa jej slov nezačali čerpať prostriedky na tri z týchto projektov. „Bojíme sa, že tieto finančné prostriedky nebudú vyčerpané, pretože sa musia vyčerpať do 31. decembra 2014,“ dodala.

Z celkových siedmich projektov, tak ide o tri, ktoré mesto nestihlo zatiaľ realizovať. Ide o vypracovanie projektovej dokumentácie na obnovu meštianskych domov na Dolnej ulici, kde sídli Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny a Štefánikovom námestí, kde je Knižnica Jána Kollára, a na obnovu Základnej školy Pavla Križku. Balážová je presvedčená, že sa mestu nakoniec podarí prostriedky vyčerpať. „Prebiehajú prípravné práce na každom tom projekte, keďže sú to všetko kultúrne pamiatky, tak nie je celkom jednoduché zosúladiť prípravu a odkomunikovať všetko tak ako treba podľa zákona s krajským pamiatkovým úradom,“ dodala v tejto súvislosti.

Z celkovej výšky dotácie sa nevyčerpalo ešte približne 180.000 eur. Najväčšia časť z nej by mala ísť podľa primátorky na obnovu Základnej školy Pavla Križku. „Sme tesne pred zverejnením verejného obstarávania. Pravdepodobne do týždňa pôjde tento projekt do vestníka,“ podotkla Balážová s tým, že mesto ešte podobný problém nemalo. „Úplne v najkatastro­fálnejšom prípade by sme vedeli tie peniaze použiť a preinvestovať práve na základnej škole,“ dodala s tým, že samospráva urobí všetko pre to, aby mesto o peniaze neprišlo.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM