Jakub Tílesch Od Vás

Perkusie sú Marcelova srdcová záležitosť

Už štrnásť rokov sú jeho životom perkusie. Zoznámil sa s nimi počas štúdia na strednej škole a šťastie skúšal aj pouličným hraním v Španielsku. Marcel Bielik zo Žiaru nad Hronom to s nimi jednoducho vie.

Od malička som bol vedený k hudbe,“ začína rozprávať Marcel, ktorého otec aj bratranci hrávali na bicie. V detstve navštevoval gitaru a klavír v Ľudovej škole umenia, no skutočný obrat v jeho kariére nastal až príchodom na strednú školu v Banskej Bystrici: „Spoznal som tu ľudí, ktorí sa venovali perkusiám,“ spomína Marcel na prvé stretnutie s nástrojom. Počas školských čias hrával s partiou najmä v prírode počas opekačiek a iných priateľských stretnutí.

Keď som mal sedemnásť, kúpil som si diembe od kamaráta, ktorý ho doniesol z Francúzska.“ Diembe sa tak stalo Marcelovým každodenným spoločníkom na cestách medzi Žiarom a Bystricou, kde na ňom hrával spolu s priateľmi. Po strednej škole sa vybral na skusy do Viedne. V tejto životnej etape sa hudbe veľmi nevenoval, chcel si najmä zarobiť peniaze. „Do Žiaru som sa vrátil v roku 2000 a dal som sa dokopy s nadáciou Zdravý život, s ktorou som spolupracoval na projektoch pre podporu mladých,“ hovorí Marcel o ďalšej životnej etape. Nadácia mu sprostredkovala kúpu profesionálnych nástrojov a s ich pomocou zorganizoval tiež niekoľko podujatí pod spoločným názvom Čarovanie: „Spájalo sa tu niekoľko umení dokopy. Bubny, hudba, divadlo aj výtvarné umenie.“ Za štyri roky sa v meste uskutočnilo šesť akcii pod hlavičkou Čarovania, to však nebol jediný projekt, ktorý Marcel za pomoci nadácie zastrešil: „Vydali sme tiež informačný leták od histórie až po spôsoby hrania na bubnoch. Okrem toho som usporiadal trojdňové podujatie na Šibeničnom vrchu pod názvom Šibeničný bubon a zorganizovali sme aj tvorivé dielne na výrobu bubnov,“ vyratúva Marcel bohatý zoznam aktivít spojených s perkusiami.

Marcelov život ani zďaleka nebolo len organizovanie akcií, denne sa zúčastňoval jam sesion, nielen v Žiari, ale aj širokom okolí a popritom ešte stihol hrávať v rockovej kapele. Okrem toho zatúžil spoznávať i svet a nejaký čas žil v Taliansku, Španielsku a Prahe. „Do Španielska som išiel s tým, že tam budem kočovať a hrať. Hrával som buď na ulici, alebo na terase v bare, a tak som si zarábal na živobytie,“ hovorí o dobrodružnej životnej peripetii. Marcel do zahraničia však nevycestoval za prácou ako mnoho jeho kamarátov, ale hľadať šťastie: „Išiel som tam hľadať príležitosť. Moja motivácia bola, že si ma niekto všimne. To sa však stáva len vo filme alebo ľuďom, ktorí majú veľké šťastie,“ uvažuje dnes trochu triezvejšie. Kočovného života sa vzdal pred šiestimi rokmi, pretože: „Už ma nebavilo prespávať na pláži a chodiť stopom, moja latka išla vyššie a chcel som mať nejaké pohodlie.

Po príchode domov sa zamestnal ako obchodný zástupca, ktorým je dodnes. No návrat znamenal pre Marcela aj novú dimenziu v hudobnej kariére. „Začal som hrávať do DJ-ských setov. Spoznal som sa s DJ-om Pete Loop zo Zvolena a skúsil som hrať na perkusiách do house music.“ Konečný výsledok spojenia house-u, perkusii a samotnej šou v Marcelovom podaní bol viac než dobrý a veci nabrali rýchly spád. Marcela začalo oslovovať čoraz viac DJ-ov a môže sa pochváliť hraním v takých kluboch ako je Ministri of Fun vo Zvolene, Banskej Bystrici a v iných známych kluboch v Bratislave, Nitre, Prievidzi či v Čechách. „Veľké pódiá som si vyskúšal počas hrania s kapelou Ear Drum Kru z Bystrice, kde som aj spieval,“ rozpráva Marcel o zážitkoch, keď spolu s kapelou vystupoval na takých festivaloch ako je Pohoda či Hodokvas.

V súčasnosti Marcel naďalej hráva spolu s DJ-mi v kluboch, no svoju ďalšiu lásku našiel aj v kubánskej hudbe. „Stále kontaktujem ľudí a organizujem akcie. Mojím cieľom však je učiť a zdokonaľovať sa v hre na perkusie, ktorým sa venujem už štrnásť rokov,“ hovorí Marcel na záver.

Viac info o Marcelovi sa dozviete na:

[link]http://www­.myspace.com/mar­celbielik[/lin­k] [link]http://www­.facebook.com/mar­chell#!/marcel­.bielik?ref=ts[/­link] [link]http://vid­s.myspace.com/in­dex.cfm?fuseac­tion=vids.indi­vidual&videoid=61331008[­/link]

Katarína Pružinová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM