Martin Károly Kremnica

Peter Luptovský: Detský divák je náročný

Divadelné predstavenie s názvom Malé upratovanie pod režijnou taktovkou Petra Luptovského je určené najmä pre najmenšieho diváka. V sobotu 9. januára sa v kremnickom klube Labyrint, uskutočnila premiéra novej hry „Malé upratovanie“.

V originálnom predstavení účinkuje len jedna postava, napriek tomu, že na dnešnej premiére účinkovali dve herečky. V polovici hry sa hra pozastavila a na javisku sa stretli účinkujúca Ľudmila Klimková a alternantka Mária Froncová .

Hra prezentuje básničky pre deti od autorky Ľudmily Podjavorinskej ako napríklad: Čin Čin, Žabiatko…Nová hra má ambície zaujať najmä detského diváka. Najmenší s napätím sledujú čo bude nasledovať.

Po predstavením nám režisér predstavenia Peter Luptovský odpovedal na naše otázky.

Ako vznikla táto hra? „Ako každá hra, na začiatku sa uvažovalo čo nové na túto sezónu, skúsme niečo pre deti? Už sme dlho nerobili nič pre deti. A čo? potom prišiel nápad urobme predstavenie pre tie najmenšie. Pre nás je to výzva, a zároveň možnosť niečo si vyskúšať, detský divák je náročný a je ťažké ho zaujať.“ O čom  táto hra je? „Už názov prezrádza, že hra je o upratovaní, ale snaží sa tu o detskú dramatickú tvorivosť, teda pred očami detí, ožívajú neživé veci, ktoré nemajú dušu.“ Pre koho je prioritne určená ? „Je to predškolský vek a mladší školský vek.“ Prečo práve táto cieľová skupina? „Bola to výzva aj pre mňa, tak sme si povedali skúsme to.“ Aké máš plány s touto hrou? „Hrávať, hrávať, a hrávať, prípadne skúsiť nejaké súťaže určené pre túto kategóriu.“ Aké ocenenia ste už získali? „Naposledy sme vyhrali celoslovenskú súťaž alternatívnych divadiel.“ Kde sa ešte bude hrať ? „Viac menej po celom Slovensku najbližšie v Turčiansky Tepliciach, ale ak by to ľudia chceli vidieť treba sledovať našu stránku.“ Máte v pláne pokračovať vo vytváraní predstavení pre tých skoro najmenších? „Uvidí sa podľa toho aký bude úspech tejto hry, pre nás je to tiež jedna veľká výzva , ale pokiaľ v tom budeme vidieť zmysle tak áno.“ JaT

http://www.kusycukru.estranky.sk .

Male upratovanie
32
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM