Martin Károly Rôzne

Peťkovi (15) sa po prasknutí cievy zmenil život: Rodina v slzách prosí všetkých o pomoc

Peter z Ladomerskej Viesky bol ešte pred tromi rokmi zdravý chlapec. Všetko sa však zmenilo. Momentálne je odkázaný na 24-hodinovú pomoc svojich najbližších. Na rehabilitačný bicykel, ktorý by mu mohol pomôcť, poisťovňa neprispieva a rodina naň jednoducho nemá. Pomôžme!

Ilustračný obrázok k článku Peťkovi (15) sa po prasknutí cievy zmenil život: Rodina v slzách prosí všetkých o pomoc
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Ráno som išla do práce, deti som zaniesla do škôlky, do školy a asi o deviatej mi volá pani učiteľka z bývalej Peťkovej školy, že ho strašne bolí hlava a uši,“ začína smutné rozprávanie Katarína Gocníková, Peťova mama.

Ako zo zlého sna

Samozrejme ho hneď zobrala k lekárovi. Peter ale na prehliadke odpadol a všetko nabralo rýchly spád, ktorý nikto nečakal ani v zlom sne. „Na CT vyšetrení sa zistila 3 cm veľká aneuryzma priamo v centre mozgu a práve v tej časti, ktorá je zodpovedná za všetky životné funkcie,“ vysvetľuje ďalej nešťastná matka.

Petra previezli do roosveltky v Banskej v Bystrici. „Odtiaľ ho na druhý deň previezla záchranná letecká služba na neurochirurgickú kliniku v Hradci Králové. Peťo bol stále pri vedomí,“ spomína Katka Gocníková so slzami v očiach na poslednú komunikáciu so svojim synom.

Rozhodli hodiny

Českí špecialisti sa rozhodli na riskantný zákrok. Cez cievu chceli vystlať toto miesto, aby bolo odolnejšie a neprasklo. „Pár hodín pred zákrokom ale cieva praskla,“ hovorí ďalej. K operácii teda už nedošlo. Odvtedy je Peťko pripútaný k lôžku a odkázaný na pomoc svojej rodiny.

Nádej zomiera posledná

Rodina Gocníkovcov odvtedy podstúpila viacero procedúr, ktoré by mohli Petrovi, pri jeho vážnej diagnóze, aspoň trochu pomôcť. Jednou z pomôcok je aj špeicálny rehabilitačný bicykel s vlastným motorom. „Pomôcka je pre nás veľmi drahá. Časť peňazí nám poskytne nadácia, stále nám však chýba vyše 2000 eur,“ hovorí ďalej matka, ktorá sa vzdala svojho zamestnania a o Petra sa stará nepretržite. Rodina teda žije z jedného platu.

Vďaka tomuto bicyklu by sa predišlo skracovaniu šliach, ubúdaniu svalovej hmoty, zlepšil by sa krvný obeh a celkový stav kostí.

Ak môžte prispejte na účet rodiny Gocníkovcov. „Budeme vďační za každú, aj malú sumu. Nikdy som si nemyslela, že budem v situácii, kedy budem musieť ľudí prosiť o pomoc…“ hovorí na záver Katka Gocníková z Ladomerskej Viesky.

Čislo účtu: 0091928903/6500 IBAN:SK976500­0000000091928903,BIC:POB­NSKBAXXX,c.u.:0091928903­/6500

Peťko Gocník potrebuje našu pomoc!
2
Galéria
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM