Správy

Pietne miesto v Kremnici sa dočká: Radnica opisuje veľkú obnovu cintorína

Kremnický mestský cintorín čaká rekonštrukcia v niekoľkých krokoch. Mesto chce do prác zainvestovať asi 140 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Pietne miesto v Kremnici sa dočká: Radnica opisuje veľkú obnovu cintorína
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Kremnická samospráva chce v najbližších mesiacoch rekonštruovať mestský cintorín. Podľa primátora Alexandra Ferenčíka si opravu vyžaduje najmä strecha na dome smútku a vstupné brány do cintorína.

,,Najväčším problémom je strecha na dome smútku, tá zateká. Vlani sme robili strechu nad tou časťou, kde sú chladiace boxy. To bola rovná strecha. Teraz ide o šikmú strechu po technickej životnosti," priblížil primátor.

Opravu si vyžadujú aj všetky vstupy do cintorína. Vstupná brána v smere od čerpacej stanice sa napríklad nedá otvoriť pre nahnutý oporný múr. ,,Toto sú veci, ktoré by sme chceli spraviť čo najskôr," podotkol s tým, že v pláne je aj obnova živičných povrchov a cesty k domu smútku.

V návrhu realizácie rekonštrukčných prác na cintoríne, ktorým sa budú mestskí poslanci zaoberať na najbližšom zasadnutí mestského zastupiteľstva, sa ďalej uvádza, že opravu si vyžaduje aj ozvučenie cintorína či približne 160 metrov dlhý oporný múr. Ten je v dĺžke 70 metrov značne poškodený, zvyšok je poškodený v menšom rozsahu. Jeho opravu však navrhujú až v druhej etape, keďže k rekonštrukcii je potrebný statický posudok, stavebné povolenie, ale aj rozhodnutie krajského pamiatkového úradu.

Rekonštrukciu cintorína chce samospráva stihnúť tento rok. Podľa hrubých odhadov budú práce stáť približne 140 000 eur. Ferenčík uviedol, že v týchto dňoch spracovávajú presnejšie nacenenie všetkých prác.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM