Stanislav Černák Správy

Pilot zo Sliača predvedie svoje umenie: Pokocháme sa manévrami nadzvukovej stíhačky vo vzduchu!

Letecké dni v Sliači už pomaly, ale isto klopú na dvere a sú pre všetkých aktérov jedinečnou príležitosťou predstaviť svoje umenie vo vzduchu a krásu leteckej techniky na zemi. Svoje majstrovstvo predstavia aj zástupcovia slovenských vzdušných síl. Pokocháme sa tak i prezentáciou pilota MiG-29.

Ilustračný obrázok k článku Pilot zo Sliača predvedie svoje umenie: Pokocháme sa manévrami nadzvukovej stíhačky vo vzduchu!
Zdroj: TASR

Medzinárodné letecké dni SIAF 2014 sa opäť stanú aj pre všetkých zástupcov slovenských vzdušných síl atraktívnou príležitosťou prezentovať svoje majstrovstvo. Na sliačskom letisku sa budú počas posledného augustového víkendu naše vzdušné sily pýšiť dynamickými aj statickými ukážkami. „Návštevníci sa môžu tešiť na rôznorodú leteckú a pozemnú techniku. Hlavným domácim bodom programu bude sólo vystúpenie lietadla a prezentácia leteckého umenia pilota MiG-29 Fulcrum,“ uviedla hovorkyňa SIAF Monika Pastuchová.

Vrchol leteckého umenia

Absolútna koncentrácia pilota, mnoho natrénovaných letových hodín, istota v manévrovaní – často na hranici možností pilota a lietadla. Nesmieme vynechať rýchle manévrovanie a atraktívne zmeny pozície lietadla – to všetko spolu vytvára charakteristiku sólo display vystúpenia lietadla MiG-29. Tento rok sa v pozícii solo display pilota predstaví major Martin „MAT“ Kuterka, pre ktorého je to prvá sezóna, kedy prezentuje lietadlo MiG-29 na verejnosti.

Možnosť pilotovať nadzvukovú stíhačku Mig-29 počas leteckých dní pred tisíckami divákov znamená dostať sa na symbolický letecký Olymp. Pre display pilota je to obrovská príležitosť i absolútna zodpovednosť. Jeho kľúčovým zadaním je nájsť rovnováhu medzi možnosťami predvedenia lietadla a rešpektovaním vysokej miery bezpečnosti letov.

Úspech aj v zahraničí

„Naši vojenskí piloti sú úspešní nielen doma, ale aj v zahraničí. V dňoch 20. – 21. júna sa na Leteckej základni Gilze-Rijen uskutočnili Open Days 2014 Holandských kráľovských vzdušných síl (RNLAF). Slovenský pilot Mjr. Martin „MAT" Kuterka z Leteckej základne Sliač sa prvýkrát predstavil v zahraničí ako solo display pilot, na stíhačke MiG-29 predviedol profesionálnu ukážku bojových možností lietadla, za čo si vyslúžil rešpekt svojich kolegov a úspech u divákov,“ povedal veliteľ vzdušných síl, brigádny generál Miroslav Korba.

Lietadlá tohto typu tvoria základ vzdušných síl Slovenskej republiky. Modernizácia strojov sa realizovala v spolupráci s výrobcom lietadiel a viacerými západnými spoločnosťami v období rokov 2005 a 2006. Lietadlá modernizovali v leteckých opravovaniach Trenčín. Do výbavy strojov pribudli moderné komunikačné prostriedky a systémy kompatibilné s technikou NATO. MiG-29 je vyzbrojený vstavaným 30 mm kanónom GŠ-30L. Ide o najľahšiu zbraň vo svojej kategórii na svete, ktorá bez munície váži iba 46 kg. Zásoba streliva je 150 nábojov. Stroj môže niesť na troch závesníkoch pod každým krídlom najrôznejšie varianty riadených striel vzduch – vzduch, napríklad R-27, R-73, R-60MK, ako aj konvenčnú výzbroj v podobe neriadených rakiet a bômb, celkovo do hmotnosti 3 500 kg.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM