Barbara Dallosová Správy

Pitie na verejnosti očami žiarskych mestských: Koľko neplnoletých načapali?

Popíjanie alkoholu na verejných priestranstvách v Žiari zakazuje VZN. Hoci takýto špás môže vyjsť draho, niektorí stále pokúšajú šťastie.

Ilustračný obrázok k článku Pitie na verejnosti očami žiarskych mestských: Koľko neplnoletých načapali?
Zdroj: TASR

Správa o činnosti Mestskej polície (MsP) prezrádza, aké priestupky riešli mestskí policajti v uliciach Žiaru za minulý rok. Správa je jedným z materiálov na najbližšie rokovanie žiarskeho Mestského zastupiteľstva (26.4.).

Ľudia si na zákaz zvykajú

Jednou z častí práce žiarskych mestských sú priestupky na úseku porušovania zákazu požívania alkoholických nápojov na verejných priestranstvách. Piť alkohol na verejnosti sa v Žiari podľa Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) od roku 2013 totiž nesmie.

Ako v správe objasňuje náčelník žiarskej MsP Róbert Šiška, za uplynulý rok bolo zaznamenaných 154 priestupkov na tomto úseku, čo predstavovalo 8,1% podiel na celkovom objeme všetkých priestupkov. ,,Uvedené VZN sa už dostalo do povedomia verejnosti, čo sa v kombinácii s uplatňovaním situačnej prevencie (kamerový systém) a sociálnej prevencie (prednášky na školách a i.) prejavilo poklesom týchto priestupkov," konštatuje žiarsky náčelník. Podľa správy bola väčšina zo 154 priestupkov, až 117, riešená napomenutím.

,,Za 32 priestupkov boli uložené blokové pokuty v úhrnnej výške 205 eur a päť prípadov bolo odstúpených na Obvodný úrad na prejednanie. Jednalo sa predovšetkým o priestupky bezdomovcov, ktorí nemali prostriedky na zaplatenie blokovej pokuty. Nemajetnosť však v tomto prípade nebola dôvodom na upustenie od sankcie," uvádza sa v správe.

Pijú aj deti

Ako prezrádza správa, prihnúť si na verejnom priestranstve sa neštítia ani maloletí. MsP v minulom roku zistila aj 26 iných správnych deliktov osôb mladších ako 18 rokov spočívajúcich práve v nerešpektovaní zákazu pitia alkoholu na verejnosti.

Na odhaľovaní takýchto činov sa podľa MsP výrazne podieľali aj operátori kamerového systému. Tí za rok zistili až 75 protiprávnych konaní súvisiacich s požívaním alkoholických nápojov, ktoré mestskí následne riešili.

,,Cieľom VZN bolo okrem iného aj eliminovanie ďalších protispoločenských javov, ktoré popíjanie alkoholu na verejnosti sprevádzajú, ako napríklad vandalizmus, poškodzovanie majetku, znečisťovanie verejného priestranstva a verejneprospešných zariadení, rušenie nočného kľudu a pod. Ako však naznačuje aj doterajší vývoj, jedná sa o jedno z najviac využívaných VZN mestskou políciou," zhodnotil náčelník v správe o činnosti MsP.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM