Martin Károly Rôzne

Plánovanú výstavbu občania pripomienkujú

Obyvatelia troch bytových domov v severnej časti Žiaru, pri ktorých môže onedlho vyrásť nová mestská časť, sú proti zámeru Remesla stav, ktorý tu chce postaviť bytové domy. Výstavbe ale predchádza schválenie zmeny územného plánu, ktoré je v rukách po

V rámci prípravného konania k zmene územného plánu, o ktorú požiadala spoločnosť Remeslo stav v súvislosti s plánom výstavy tzv. obytného súboru Sever sme obdržali nesúhlasné stanovisko obyvateľov troch bytových domov na Ul. SNP,“ potvrdzuje prijatie pripomienok hovorca žiarskej samosprávy, Martin Baláž.

Obyvatelia podľa Baláža nesúhlasia, aby cesta pre stavebné mechanizmy viedla po súčasnej komunikácii pri ich bytovkách. Obávajú sa zníženia kvality bývania a znefunkčnenia možnosti parkovať na okrajoch komunikácii. „Berieme to ako pripomienku, s ktorou sa investor musí vysporiadať,“ komentuje hovorca.

O nesúhlasnom stanovisku sme boli informovaní. Určite nechceme ísť proti obyvateľom okolitých domov a navrhneme také trasovanie stavebnej cesty, aby stavebné mechanizmy v ničom neobmedzovali obyvateľov.“ reaguje František Víťazka, obchodný riaditeľ Remeslo stav, s.r.o.. Cieľom firmy je podľa zástupcu investora vytvoriť nové príležitosti pre obyvateľov mesta, nie im znižovať súčasnú kvalitu života.

Podľa našich informácií by sa malo jednať o etapovitú výstavbu, kde v prvej etape investor počíta s výstavbou dvoch bytových domov a s prípravou pozemkov, na ktorých by malo stáť 13 rodinných domov. Každý bytový dom by mal kapacitu 24 bytových jednotiek. V prvej etape by tak bolo vystavaných 48 jedno až trojizbových bytov. V ďalších etapách sa počíta s ďalšími štyrmi bytovými domami. Samozrejmou súčasťou by mala byť i infraštruktúra a parkoviská.

Mesto iniciatívu výstavby nových domov na území Žiaru víta. „Každý investor, ktorý má v rukách reálny projekt, príp. má i pozemky, know-how, aj prostriedky na to, aby niečo realizoval, je v meste vítaný. V Žiari totiž výstavba spí. Od komunizmu sa tu postavil len jeden bytový dom, rodinné domy idú takisto veľmi pomaly. U nás v súčasnosti ani nie je kde rodinné domy stavať, a pritom záujem je. Ľudia, ktorí na to majú, či už je to stredná alebo vyššia vrstva, nám tým pádom odchádzajú do obcí,“ vyjadril sa hovorca mesta pre Žiar24 pred týždňom. Záujem je i o nájomné byty. Momentálne je evidovaných 62 žiadostí o pridelenie takýchto bytov.

Žiarski poslanci budú o zmene územného plánu rozhodovať už koncom februára, v rámci najbližšieho zasadnutia mestského parlamentu,

Remeslo stav nie je v oblasti výstavby nováčik. V roku 2010 boli týždenníkom Trend vyhlásení ako 29. najúspešnejšia stavebná firma na Slovensku v konkurencii veľkých nadnárodných spoločností. V minulom roku ukončili výstavbu aquaparku v Dolnej Strehovej alebo projekt najmodernejšieho dátového centra v Strednej Európe pre spoločnosť IBM v Bratislave. „Bytové domy sme stavali vo viacerých mestách a obciach na Slovensku. V súčasnosti staviame ako hlavný dodávateľ nové sídlisko v Košiciach, ktoré tvorí 18 nových bytových domov a kompletná infraštruktúra,“ informuje ďalej o aktivitách Remesla stav František Víťazka. „Keďže pôsobíme v Žiari nad Hronom chceme sa pričiniť o jeho rozvoj a naštartovanie jeho rastu. Zmena územného plánu, o ktorú žiadame a ktorú financujeme, nie je určená len pre náš zámer, ale má byť podnetom pre pokračovanie výstavby rodinných alebo bytových domov a občianskej vybavenosti na širšom území v severnej časti mesta aj zo strany iných investorov v budúcnosti,“ dodáva Víťazka na záver.

[color=#ff0000]­Súvisiaci článok [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.124124_Vys­tavba-novych-domov-v-Ziari-je-v-rukach-poslancov]Výstavba nových domov v Žiari je v rukách poslancov[/link]

sidlisko sever
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM