Martin Károly Rôzne

Plesy sa uskutočnia aj v okolitých obciach a mestách

Kým v Novej Bani tradíciu mestského plesu minulý rok začali, v Žiari nad Hronom 19-ročnú tradíciu tejto spoločenskej udalosti v roku 2012 prerušia. Snahu organizovať podobné podujatia aj v menších obciach potvrdzuje napríklad Hliník nad Hronom, Ladom

Vstupenka na žiarsky ples stála 30 eur. Organizátori očakávali, že sa ich predá približne 150. „V čase, keď sme ho zrušili, ich bolo kúpených asi 50, teda týždeň pre konaním plesu nám bolo jasné, že nie je záujem,“ podotkol hovorca mesta Martin Baláž.

Organizovať ples pri takejto komornej účasti by sa podľa jeho slov neoplatilo ani po finančnej stránke. „V budúcom roku sa však budeme snažiť pripraviť nový koncept reprezentačného plesu tak, aby oslovil viac ľudí,“ dodal Baláž.

V žiarskej estrádnej hale sa ale budú baviť obyvatelia Ladomerskej Viesky. 10. februára sa tu uskutoční X. Obecný ples obce Ladomerská Vieska.Predaných je momentálne už takmer 200 lístkov. Je pre mňa úžasné, že sa konečne stretnú ľudia, ktorí pochádzajú z Ladomerskej Viesky. Pôjde v podstate o zraz ľudí, ktorí majú korene v našej obci,“ vyznáva sa starosta obce Vladimír Baran.

S veľkým úspechom sa minulý rok podarilo mestský ples zorganizovať Novej Bani, kde sa zabaviť prišlo približne 120 ľudí. „Bol veľmi dobre zorganizovaný a bol oň aj veľký záujem. Tento rok sa bude teda konať tiež,“ uviedol primátor Ján Havran.

Jedinou škodou je podľa jeho slov fakt, že sa bude konať v malej sále. Keby malo mesto k dispozícii väčšie priestory, záujemcov by bolo podľa primátora ešte viac. Okrem sponzorov sa po finančnej stránke na jeho organizovaní podieľalo aj samotné mesto. „Nerobíme to však kvôli zisku, ale kvôli samotnému plesu,“ dodal Havran.

Opačná situácia je v susednej Žarnovici, kde nad organizáciou mestského plesu nerozmýšľajú. „Pred tromi-štyrmi rokmi sme zvažovali organizáciu plesu, keď boli podmienky nato, že mesto aj mimo svojich zákonných povinností bolo schopné plniť takéto veci, no v tejto dobe rozhodne nie,“ skonštatoval primátor Kamil Danko.

Organizácia obdobných podujatí nie je podľa jeho slov zisková záležitosť. Mesto by muselo znášať ďalšie výdavky, ktoré by neboli pokryté a to podľa jeho slov nie je „najlepšia cesta“. „Navyše, u nás aj tá sociálna situácia nie je priaznivá nato, aby bolo vhodné organizovať takéto podujatia,“ dodal. To sa podľa Danka prejavilo aj pri kultúrnych podujatiach v meste s vyšším vstupným, ktoré zaznamenali nižšiu účasť.

Snahu organizovať podobné podujatia aj v menších obciach potvrdzuje napríklad Hliník nad Hronom či obec Prochot v Žiarskom okrese. Vstupenky na 15. obecný ples v Hliníku nad Hronom sú necelý mesiac pred jeho konaním vypredané.

V Prochote sa rozhodli túto spoločenskú udalosť spojiť s vernisážou reportážnej fotografie, ktorá dokumentuje medzigenerčný dialóg, a s krstom kalendára. Výťažok z benefičného plesu pôjde tak ako minulý rok na činnosť miestneho Domova sociálnych služieb a Domova pre seniorov Jesienka.

Zdroj: TASR, /mak/

ples lv
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM