Rôzne Správy

Po rokoch chátrania to začalo: Mesto sa pustilo do opravy kaštieľa

Kaštieľ v našom regióne by mohol dostať novú podobu. Prvé sanačné práce odštartovali.

Ilustračný obrázok k článku Po rokoch chátrania to začalo: Mesto sa pustilo do opravy kaštieľa
Zdroj: TASR

Na objekte Horného kaštieľa v Žarnovici sa po rokoch chátrania opäť pracuje. Samospráva začala so sanačnými prácami tejto pamiatky, ktorú sa jej vlani podarilo získať do svojho vlastníctva za 140 000 eur.

Začali sanačné práce

Ako priblížil primátor Žarnovice Kamil Danko, na objekte prebiehajú práce na sanácii havarijného stavu. ,,Jedná sa o zastabilizovanie stropov na treťom nadzemnom podlaží. Tie boli kompletne prepadnuté. Stabilizuje sa aj strešný plášť," vysvetlil.

Rozhodnutím pamiatkového úradu bola povolená tzv. protetická oprava strešného plášťa. ,,To znamená, aby sme čo najmenej do toho zasahovali. Vymieňajú sa len poškodené časti krovu a na komplet sa objekt prekrýva novou krytinou. Takisto sa zabezpečuje odvedenie povrchových vôd, aby nedochádzalo k zhoršovaniu stavu objektu tým, že by tam naďalej zatekalo," priblížil aktuálny stav primátor.

Mesto chce získať dotáciu

Sanačné práce vyjdú mesto na približne 130 000 eur, na tento účel chce preto získať dotáciu vo výške 100 000 eur z ministerstva kultúry. Po zastabilizovaní stavby a odstránení havarijného stavu bude samospráva pripravovať projektovú dokumentáciu na celkovú obnovu Horného kaštieľa.

Na jej financovanie chce mesto hľadať finančné prostriedky aj z iných zdrojov. ,,V prípade včasnej prípravy projektovej dokumentácie na celkovú obnovu Horného kaštieľa sa mesto bude uchádzať o prostriedky z bilaterálnych finančných mechanizmov na samotnú realizáciu prác zameraných na obnovu kaštieľa," dodala projektová manažérka mesta Jana Holá.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM