Katarína Reiterová Kremnica

Novinka z mincovne: Okrem mincí aj vianočné gule!

Už viete, aký budete mať tohtoročný vianočný stromček? Ozdobiť si ho totiž môžete aj netradične, a to vianočnými guľami z kremnickej mincovne. Konáre na stromčeku vám nezlomia, vážia totiž iba niekoľko gramov. Pripraviť si však musíte pár eur navyše.

Ilustračný obrázok k článku Novinka z mincovne: Okrem mincí aj vianočné gule!
Zdroj: Dnes24.sk

Zvyknutí sme na to, že Mincovňa Kremnica vyrába najmä mince, medaily, plakety, odznaky, služobné označenia, ale aj kravatové spony či kľúčenky. Minulý rok však prišli s niečím novým.

Vianočné gule majú 8,5 gramu a priemer 75 milimetrov. Dokonca sa dajú otvoriť a ukryť v sebe darček pre blízkeho. Ako však vznikol nápad vytvoriť v kremnickej mincovni vianočné gule?

„V minulosti sme vyrábali medaily do Jeruzalema, kde boli biblické motívy a na základe toho nás napadlo vyrobiť vianočné gule,“ hovorí pre Žiar24 marketingový manažér Jaroslav Setnický z Mincovne Kremnica.

Na týchto naozaj netradičných vianočných ozdobách nájdete napríklad motív Príchod troch kráľov, alebo Narodenie Ježiška. Cena jednej vianočnej gule je 19 až 40 eur, záleží totiž od povrchovej úpravy. „Vianočné gule môžu byť postriebrené či pozlátené,“ dodáva Setnický.

Pokiaľ by ste chceli mať váš vianočný stromček ozdobený práve takýmito netradičnými ozdobami, potrebovali by ste peknú kôpku peňazí. Avšak ako zberateľský kúsok sú naozaj zaujímavé.

Foto: Mincovňa Kremnica

Vianocne gule Kremnica mincovna
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM