Jakub Tílesch Rôzne

Počas súťažného letu sa zabil ruský pretekár

Prievidza 8. júla – Pri Hornej Štubni zahynul jeden z pretekárov na 31. FAI Majstrovstiev sveta v bezmotorovom lietaní vetroňov, ktoré sa konajú v Prievidzi. Podľa neoficiálnych informácií sa jeho vetroň dostal do vývrtky a spadol. Informovali o tom

Skúsení letci z prievidzského letiska predpokladajú, že príčinou štvrtkovej tragédie, pri ktorej po páde vetroňa zahynul jeden zo súťažiacich na 31. FAI majstrovstvách sveta v bezmotorovom lietaní vetroňov, mohla zapríčiniť chyba pilota.

Nevylučujú však ani zdravotné ťažkosti, infarkt alebo úpal, pretože piloti dosť dlhý čas musia čakať na štart na slnku. Všetko však ukáže až pitva a najmä vyšetrovanie, ktoré zabezpečuje Útvar odborného vyšetrovania leteckých nehôd a incidentov Ministerstva dopravy pôšt a telekomunikácií SR.

Podľa spolusúťažiacich, svedkov nehody, sa údajne dostal do takzvanej vývrtky. Tieto situácie však všetci adepti lietania špeciálne nacvičujú a vedia ich zvládnuť, tvrdí jeden z aviatikov, ktorý má tisícky hodín nalietaných na bezmotorových i motorových lietadlách a pracuje aj ako letecký inštruktor.

Podľa vyhlásenia organizátorov letecká nehoda sa stala približne o 13.50 h počas štvrtej letovej disciplíny. Došlo k nej 1,5 km východne od kameňolomu pri Turčianskych Tepliciach.

O 13:58 sme boli upozornení tímovým kapitánom jedného z pilotov a okamžite sme aktivovali záchranný systém. Na miesto nehody sme vyslali lietadlo za účelom presného určenia polohy havarovaného vetroňa, ku ktorému sa o pár minút pripojil vrtuľník záchranného systému. Vzhľadom k hustote lesného porastu nebola ani jedna vzdušná záchranná jednotka schopná presne určiť polohu havarovaného vetroňa“. tvrdia otgnizátori podujatia.

Polícia nás neskôr informovala, že našli vrak súťažného vetroňa, a že jeho pilot bol mŕtvy.
Súťažilo sa opäť iba v dvoch triedach, v klubovej sa darilo najlepšie Nemcovi Matthiasovi Sturmovi, vo svetovej Martinovi Hrivnovi.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM