Martin Károly Kultúra

Pocta Moysesovi

BBSK Pohronské osvetové stredisko v Žiari nad Hronom v spolupráci s MO Matice slovenskej a ZZ Castrum Susol organizovali dňa 9. 12. 2011 vedeckú konferenciu Pocta Moysesovi. Konferencia sa konala pri príležitosti 160. výročia príchodu Štefana Moysesa

Poslaním členov Matice Slovenskej je rozvíjať a upevňovať slovenské vlastenectvo, prebúdzať a umocňovať národné povedomie Slovákov i krajanov žijúcich v zahraničí, prehlbovať vzťah občanov k slovenskej štátnosti. Medzi nich patril aj prvý predseda MS, katolícky biskup, Štefan Moyses. Ten pred 160 rokmi prišiel do Svätého Kríža, kde šíril národné povedomie. Žil tu v rokoch 1851 – 69, a svoju životnú púť taktiež ukončil vo Svätom Kríži. Pochovaný je v krypte Kostola Povýšenia sv. Kríža.

Na konferencii rečnili viacerí historici, vrátane súčasného predsedu Matice slovenskej Mariána Tkáča (zoznam rečníkov nájdete vo fotogalérii). Všetci rečníci sa snažili priblížiť osobnosť Š. Moysesa a všetko, čo s ním bolo spojené. Magistra Helena Kukučková si zaspomínala aj na polyhistora Lacka Beňa, ktorý o živote Moysesa objavil veľa informácií. Žiaľ, ani on už nie je medzi nami. „Dozvedela som sa veľa nových, zaujímavých informácií, ktoré bežne v učebniciach alebo knihách nenájdete. Som rada, že sa o históriu zaujímajú aj niektorí moji študenti a podporujem ich vo všetkých smeroch, čo sa týka histórie, “ konštatuje Mgr. Zuzana Kohútová, učiteľka histórie v žiarskom gymnáziu.

Prihlásených bolo 93 študentov, profesorov, ale aj obyčajných ľudí, ktorí majú záujem o históriu nášho mesta a o osobnosti, ktoré v ňom pôsobili.

Martin Prôčka

moyses pocta
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM