Barbara Dallosová Rôzne Správy

Pocukrovaná krajina ako na dlani: Prázdninové výlety v okolí Žiaru s rozprávkovým výhľadom

Zasnežená krajina z vtáčej perspektívy je balzamom na dušu. Vyrazte na výlet a pokochajte sa, kým ešte pani zima drží svoje žezlo...

Ilustračný obrázok k článku Pocukrovaná krajina ako na dlani: Prázdninové výlety v okolí Žiaru s rozprávkovým výhľadom
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Rozhľadňa Nová Baňa

Moderná rozhľadňa pribudla nad mestom len nedávno. Postavená je z prírodných materiálov, okrem dreva i z ryolitového kameňa ktorý je pre toto územie typický. Rozhľadňa sa nachádza je neďaleko kameňolomu na vrchu Háj, kde sa ryolit ťažil.

Novobanská veža má tri vyhliadkové poschodia. Najvyššie s vystúpenou podlahou do všetkých strán sa nachádza vo výške 12 metrov. Okrem Novej Bane pohľady z rozhľadne smerujú na Štiavnické vrchy, Pohronský Inovec, Vtáčnik a vstup na stredné Slovensko, Slovenskú bránu ale aj kus známej cesty R1.

Kamenica

Turistický chodník so šiestimi zastávkami vám poskytne niekoľko pastiev pre oči, asi tou najväčšou je ale výhľad, ktorý sa vám naskytne na samotnom vrchu Kamenice. Vrchol Kamenice poskytuje jedinečnú panoramatickú vyhliadku v žiarskom regióne.

Na severe je možno vidieť vysielač Suchá hora, Kremnicu, Nevoľné, kostol Jána Krstiteľa na strede Európy, dolinu Kremnického potoka, Jastrabskú skalu, Jastrabskú vrchovinu. Ako na dlani máte celú Žiarsku kotlinu, za ktorou sa vypína pohorie Vtáčnik. Z južnej strany sú to Štiavnické vrchy s pohľadom na hrad Šášov. Celá trasa je mierne náročná, zvládnuť by ste ju mali za približne tri hodiny.

Rozhľadňa na Krahuliach

Na vyhliadkovej veži sa pokocháte pohľadom nielen na Žiarsku kotlinu. Rozhľadňa na Krahuliach uspokojí aj náročnejších vyhliadkarov. 13,5 metrov dlhá vyhliadková vežu na Krahulskom štíte poskytuje krásny pohľad na aj mesto Kremnica a Kremnické vrchy Turčiansku kotlinu a za pekného počasia tiež Štiavnické vrchy. Drevená veža sa teší obľube i v zime, kedy je prístupná na bežkách po upravenej Trati zdravia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM