Barbara Dallosová Rôzne

Počuli o chorom Peťovi (16) a hneď sa dali do práce: Školáci z neďalekej dedinky ukázali veľké srdce!

Keď sa školáci z Trnavej Hory dopočuli, že Peťovi, ktorý mal menej šťastia než oni, dokážu pomôcť, ihneď sa pustili do práce. Okrem učebníc začali v školských taškách nosiť do školy i vrchnáčiky z PET fliaš. O niekoľko týždňov ich bola plná škatuľa.

Ilustračný obrázok k článku Počuli o chorom Peťovi (16) a hneď sa dali do práce: Školáci z neďalekej dedinky ukázali veľké srdce!
Foto: Barbara Dallosová

Peťo Gocník z Ladomerskej Viesky bol ešte pred pár rokmi normálny chalan. Bol skvelý tanečník, rád športoval, patril medzi najlepších žiakov. Jedného dňa ho v škole rozbolela hlava, následne odpadol a po výsledkoch z CT-čka už u Gocníkovcov nič nie je ako predtým. V centre mozgu mu našli 3 cm veľkú aneuryzmu.

Odvtedy sa rodine obrátil naruby. No aj napriek vážnej diagnóze a varovaniu lekárov, že za Peťa už budú dýchať iba prístroje, sa chlapcov stav zlepšuje. Vďaka neuveriteľnej obetavosti maminy Katky, ale aj vďaka liečebným pobytom v Maďarsku, ktoré Peťovi veľmi pomáhajú. Písali sme v článku: Lekári mu nedávali šancu, dnes už hráva dámu: Peťkova (16) mamina hovorí o zázraku, ukázala obrovskú silu

Dve tony vrchnáčikov

Práve rehabilitačné pobyty v Maďarsku posúvajú Peťa k až neuveriteľným pokrokom. Najúčinnejšie sú však, keď na ne môže Peťo chodiť opakovane. Pre rodinu sú ale finančne náročné a Gocníkovci sú často odkázaní i na pomoc dobrých ľudí.

Pred časom sa Katarína Gocníková rozhodla sa osloviť firmu, ktorá vykupuje plasty a rozbehla zbieranie plastových vrchnáčikov. A hon na vrchnáčiky sa začal. Pomohli ľudia zo Žiaru i okolia, reštaurácie, anonymní darcovia. Katka si vraj sáčok s vrchnáčikmi občas nájde i zavesený na kľučke od bráničky. A že majú dobré srdce, dokázali i žiaci základnej školy v obci Trnavá Hora. Výzva na zbieranie vrchnáčikov sa k nim dostala práve vďaka nášmu portálu.

,,Zaregistrovali sme výzvu na portáli Žiar24, tak sme dali do školy deťom jednu škatuľu, do školského rozhlasu sme vyhlásili že sa to zbiera pre Peťka a dali sme tiež oznam na nástenku. Deti sa toho chytili a začali zbierať. Nosili po troškách vrchnáčiky z domu, až naplnili celé vrece, ktoré sme boli pani Gocníkovej odovzdať," hovorí riaditeľka školy Kristína Holá.

,,So všetkým, čo sa k nám teraz dostalo, máme dve tony vrchnáčikov. V miestnosti, kam ich ukladáme, sa už ani nedajú otvoriť dvere. Veľmi si to vážime a všetkým, ktorí si na Peťa takto spomenuli, ďakujeme," povedala Katka.

Zbierajú ďalej

Ako vysvetlila mamina chorého Peťa, vrchnáčiky plánujú onedlho odovzdať na výkup, utŕžené peniaze za ne poputujú na ďalší liečebný pobyt. Podľa slov riaditeľky základky v Trnavej Hore žiaci ale žiaci v zbieraní pokračujú.

Pre obetavú maminu Katku, ktorá sa pre synovu diagnózu vzdala zamestnania, je teraz Peťo prácou na plný úväzok. Stará sa oňho 24 hodín denne, pravidelne s ním cvičí a neustále pátra po možnostiach, ako mu zabezpečiť kvalitnejší život. Okrem rehabilitačných pobytov je ešte niekoľko metód, ktoré by mohli Peťov stav zlepšovať, rovnako ako pobyty ich ale poisťovňa neprepláca.

,,Ak by sa nám potom zase podarilo získať financie, chcela by som pre Peťa operáciu, ktorá sa volá ULZIBAT. Ide o injekčné vpichy, ktoré uvoľňujú skrátené šľachy. Peťo má tým, že dlhodobo leží, stiahnuté šľachy. Po takomto zákroku by mal zvýšenú pohyblivosť a zvládol by aj nácvik nových pohybov," vysvetľuje Katka, ktorá so synom cvičí niekoľko hodín denne.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM