Martin Károly Rôzne

Pod Kortinou sa upratuje

Žiar nad Hronom 11. marca - K jarnému upratovaniu sa odhodlali aj obyvatelia nelegálnych stavieb v žiarskej osade Pod Kortinou. Brigáda za asistencie Technických služieb a.s., začala v pondelok 11. apríla, skončiť by mala v stredu 13. apríla. Obrovsk

Dnes sa začalo s upratovaním časti nelegálnej osady v blízkosti zimného štadióna. Okrem obyvateľov „unimobuniek“ sa do čistenia zapojili aj aktivační pracovníci a zamestnanci Technických služieb a.s. v Žiari nad Hronom. „Je tu hrozne veľa potkanov, musíme upratovať,“ tvrdí jeden z obyvateľov nelegálnej stavby.

Obdobná brigáda tu bola aj pred rokom, 17. mája. Obrovské kopy odpadov sú ale ešte väčšie. /pozri súvisiaci článok/

Poplatok za umiestnenie odpadu bude znášať mesto z prostriedkov, ktoré sú vyhradené na čierne skládky, odvoz odpadu je ale v réžii akciovky Technické služby. „Robíme to tu zadarmo, ako príspevok k tomu, aby sa to tu vyčistilo,“ tvrdí pre Žiar24 riaditeľka TS a.s. Žiar nad Hronom, Zuzana Gallová. Situácia s odvozom odpadu v tejto časti mesta, by sa ale podľa nej a predsedu predsedu žiarskeho urbárskeho a pasienkového spoločenstva Mareka Rakovského mala zlepšiť. „V stredu sa má konať stretnutie s obyvateľmi Pod Kortinou, chceme im navrhnúť model, ktorý by bol udržateľný dlhodobo,“ tvrdí Marek Rakovský.

Podľa neho by v tejto časti mal byť natrvalo umiestnený uzamykateľný veľkokapacitný kontajner. Obyvatelia nelegálnych stavieb, bez adresy by sem každý týždeň mohli nosiť vrecia s odpadom, za poplatok, ktorý bude vyberaný priamo na mieste. /viac vo videu/

Osada Pod Kortinou je dlhodobý žiarsky problém. Býva tu približne 400 ľudí, z nich len dve rodiny majú platnú nájomnú zmluvu. Mesto sa nebráni stavbe nízkoštandardného riadeného bývania, urbár dokonca na tento účel vyčlenil pozemok pri Farských lúkach, problémom sú ale financie. „To, že mesto nemá v úmysle stavať podobné byty za vlastné, hovoríme už niekoľko rokov. Zatiaľ nevieme, z akých zdrojov budú prostriedky pochádzať, no je dobré, že pre prípad, keby sa nám ich podarilo získať, máme na výstavbu pripravený vhodný pozemok," povedal pre žiar.sme.sk hovorca samosprávy, Martin Baláž, v novembrí minulého roku.

/mak/ [color=#ff0000] Súvisiaci článok a video

[link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.52787_Bri­gada-pod-Kortinou.141]Bri­gáda Pod Kortinou[/link] /17. máj 2010/

Pod Kortinou sa upratuje
1
Galéria
Kortina
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM