Martin Károly Od Vás

Pod Krivínom bude čajkovanie – tip na jednodňový výlet

Pôvodne som chcel doporučiť výlet na slovanské hradisko Krivín, ale myslím, že pri takýchto horúčavách by to nebolo praktické. A tak si Vám dovoľujem navrhnúť športovo zábavnú akciu v miestnej časti Hronského Beňadika Psiare priamo pod Krivínom. Na

Čajkovanie je niekoľko desaťročí stará tradícia prekonávania rieky Hron na malých z dreva vyrezávaných loďkách. Historicky sa takto pripomína spôsob prevozu ľudí cez rieku Hron. Relatívne pomaly tečúci Hron, ktorý sa už dostal na rovinu a hradné bralá Krivína vytvárajú nezabudnuteľnú atmosféru. Bralo má nadmorskú výšku 316 metrov a nad riekou má prevýšenie 136 metrov. O neprístupnom brale sa predpokladá, že hradisko na ňom bolo už pred vznikom Uhorského štátu a možno v 5–11 storočí slúžilo, ako obranná bašta slovanským osídlencom.

Tohtoročné „čajkovanie“ ,teda preteky na Hrone sa uskutočnia v sobotu 17. júla o 15.hodine v Psiaroch pod majestátnym Krivínom. Súťaží sa na čas v rôznych vekových kategóriách.

Preteky sa uskutočnia, ako 4.ročník Memoriálu Jána Kosmályho, ktorý tieto preteky v minulosti suverénne vyhrával, súčasne sa uskutoční 2. ročník Olympiády v plavbe na korytách.

Prírodná atmosféra je tu vynikajúca určite bude aj tá športová.

Richard Kafka

cajkovanie
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM