Barbara Dallosová Rôzne

Pod rukami Mirky (39) vzniká trblietavá krása: Žiarčankám odkazuje, naberte odvahu! FOTO

Ako hovorí Mirka, naše ženy sú ešte stále konzervatívne. Nápadný šperk sa dá nosiť aj v bežný deň, chce to len trochu odvahy.

Ilustračný obrázok k článku Pod rukami Mirky (39) vzniká trblietavá krása: Žiarčankám odkazuje, naberte odvahu! FOTO
14
Galéria
Zdroj: MIRAs´s MIRAcle (M. Matejková)

Žiarčanka Miroslava Matejková je vyštudovaná právnička, život ju ale zavial do celkom iného odvetvia. Obchodná zástupkyňa pre kozmetickú distribučnú spoločnosť sa vo svete ženskej krásy nepohybuje len v práci. Jej koníčkom je totiž výroba nápadných šperkov.

Ako dlho sa výrobe šperkov venuješ?
Približne rok. Ale už ako školáčka som vyrábala korálky, náhrdelníky a prívesky z modelovacej hmoty. Také „to“ vytvorenie niečoho originálneho ma veľmi bavilo. K návratu k šperkárstvu ma vlastne dokopala moja sesternica, taktiež Mirka, s ktorou sme sa raz bavili na tému, čo by som v živote chcela robiť, keby som nerobila to, čo práve robím… Moja odpoveď bola, že som mala študovať design a výrobu šperku. A tak sa to začalo.

Tvojou špecialitou sú náušnice. Vyrábaš aj niečo iné?
Áno, zameriavam sa predovšetkým na náušnice, ale vyrábala som už aj brošne, prstene a teraz je celkom veľký záujem aj o prívesky na kabelky.

Aké materiály používaš?
Moje šperky sú kombináciou rôznych materiálov – kov, látka, drevo, štras a rôzne iné aplikácie.

Ako dlho trvá výroba jedného páru náušničiek?
To je rôzne. Niekedy štyri hodiny, na niektorých pracujem aj týždeň. Nakoľko je to len môj koníček a mám aj iné, či už súkromné alebo pracovné povinnosti, vždy to závisí aj od časového priestoru a tiež zložitosti práce na samotnom šperku.

Keď vyrábaš šperk na želanie, konkrétnej žene, ako to prebieha? Koľko toho obdarovaná nechá na tvojej fantázii?
Je to pol na pol. Potrebujem vedieť v prvom rade tvar a farbu. Ja ponúknem možnosti a nejakú moju predstavu. Potom sa púšťam do výroby.

Komplikované je to hlavne v tom, že naše ženy sú ešte stále dosť konzervatívne a veľké náušnice spájajú vždy s určitou slávnostnou príležitosťou a boja sa ich nosiť na bežný deň. Pritom si neuvedomujú, že napríklad k obyčajnej bielej košeli ako šperk úplne stačia jedny výrazné náušnice a ženy sú okamžite neprehliadnuteľné.

Máš svoj profesionálny vzor zo slovenskej či svetovej šperkárskej tvorby?
Mojím vzorom zo slovenských šperkárok je Linda Hudecová a jej „Linda´s Dream“, pre jej neskutočnú fantáziu, kreativitu a úžasné kúsky z jej dielne, nad ktorými ja sama donekonečna híkam. Zo svetových módnych domov sú to Dolce & Gabbana a Chanel.

Tvoje výrobky poznajú (nielen) Žiarčania zo sociálnych sietí pod názvom MIRA´s MIRAcle…
Áno, to vzniklo tak, že moje krstné meno je Mirka a aj napriek tomu, že nemám rada oslovenie Mira, použila som ho ako umelecké. A ako každá „žena-straka“ zbožňujem trblietky, štras, jagot a následne tú žiaru v očiach… proste zázrak… preto MIRA´s MIRAcle :)

Nosíš svoje vlastné šperky?
Ja som presne ako ten obuvník, ktorý chodí bosý. Vždy keď som si náušnice vyrobila pre seba, niekto o ne prejavil záujem a samozrejme, bolo to pre mňa potešením niekoho nimi obdarovať. Ale áno, napokon som si jedny predsa len vyrobila a ponechala pre seba. Uvidím dokedy (smiech).

Poradíš nejaký trend na toto leto?
V prvom rade sú to veľké náušnice. Čím väčšie, tým lepšie. Žiarivé neónové farby, pretože leto má byť veselé a farebné. A nesmie chýbať veľa striebornej a zlatej farby.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM