Barbara Dallosová Správy

Podávali si ho súkromníci, teraz bude v rukách mesta: To má s kaštieľom v našom regióne veľké plány

Chátrajúca stavba by sa opäť mohla stať hrdou súčasťou panorámy mesta. Kaštieľ chce vziať do vlastných rúk radnica. Cena, za akú ju odkúpi, je už vyrokovaná a mesto prezradilo aj ďalšie plány.

Ilustračný obrázok k článku Podávali si ho súkromníci, teraz bude v rukách mesta: To má s kaštieľom v našom regióne veľké plány
Zdroj: TASR

Roky chátrajúci horný kaštieľ, ktorý je dominantou Žarnovice, chce mesto odkúpiť a zrekonštruovať. Zámer mesta odkúpiť nehnuteľnosť aj s priľahlým pozemkom odsúhlasili na rokovaní mestského zastupiteľstva aj mestskí poslanci. Samospráva na čele s primátorom Kamilom Dankom chce tejto kultúrnej pamiatke vrátiť dôstojnú podobu.

Cenu už vyrokovali

Kaštieľ je v súčasnosti v rukách ďalšieho súkromného majiteľa, ktorý ho po niekoľkých investíciách opäť ponúkol na predaj. Ako priblížil Danko, mestu sa podarilo vyrokovať predajnú cenu 145 000 eur. ,,Predmetom rokovania nasledujúceho zastupiteľstva bude presné znenie kúpnopredajnej zmluvy, to znamená, že aj jednotlivé ustanovenia tam budú k dispozícii," priblížil Danko.

Primátor predpokladá, že ak nenastanú nejaké vážne problémy k predaju by mohlo dôjsť do dvoch mesiacov. Hneď po jeho nadobudnutí do vlastníctva chce zastabilizovať pamiatku, a to zabezpečením strešného plášťa. ,,Keby sme mali takto zabezpečenú nehnuteľnosť, tak získame čas a môžeme počkať na konkrétny projekt," dodal Danko.

Knižnica v podkroví i múzeum

Pamiatka si vyžaduje kompletnú rekonštrukciu, ako ju bude mesto financovať, zatiaľ nie je isté. ,,Najideálnejšie sú nenávratné finančné prostriedky, takže budeme hľadať akékoľvek formy, ktoré bude možné využiť pri rekonštrukcii tejto pamiatky," podotkol Danko. Ak sa to však nepodarí, samospráva počíta aj s ďalšou alternatívou, a to s úverom, ktorý by podľa Danku v súčasnosti zvládali platiť, nakoľko je mesto v dobre finančnej kondícii.

Po prestavbe by podľa primátora mohla v priestoroch vzniknúť stála expozícia mesta a jeho blízkeho okolia, nové reprezentatívne priestory mesta či mestská knižnica v podkroví. V tomto smere však budú mať dôležité slovo aj projektanti, pamiatkari a v neposlednom rade aj mestskí poslanci.

Bývalý žarnovický hrad, súčasnými obyvateľmi nazývaný kaštieľ, postavili v 15. storočí Dóczyovci. Vznikol na obranu mýta a kontrolu obchodnej cesty. Neskorogotický hradný palác stál v samostatnom opevnení, v 16. a 17. storočí so zosilnenou protitureckou obranou. Začiatkom 20. storočia opevnenie zbúrali a jadro hradu prestavali na blokovú hranolovú stavbu, v ktorej boli neskôr kancelárie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM