Martin Károly Kultúra

PODHORIE: Víkend patril folklóru a oslave ľudových tradícií

Podhorie 4. júla – Víkend patril v obci Podhorie v okrese Banská Štiavnica folklóru a oslave ľudových tradícií. Štyristo účinkujúcich tam totiž vystúpilo na 18. ročníku Pohronských folklórnych slávností - Podhorie 2010.

Folklórne slávnosti na Podhorí sa začali v sobotu (3.7.) o 19.00 h ľudovou veselicou Veselo pri muzike, ktorú pripravila obec Podhorie.

Nedeľný program patril slávnostnej omši za nositeľov ľudových tradícií priamo v amfiteátri. V areáli boli súčasne pripravené sprievodné podujatia a atrakcie ako jazda na koníkoch, súťaž mikroregiónov vo varení guláša Gulášmajster, ktorá už má na Podhorí svoju tradíciu. V stane pri amfiteátri si mohli návštevníci pozrieť tri výstavy ľudovej umeleckej tvorivosti na spoločnú tému láska. Štvrtá bola výstava poľnohospodárskych strojov a náradia Na gazdovskom dvore. Tradične malo svoje brány pre návštevníkov festivalu otvorené aj Ľudové múzeum v časti Žakýl v obci Podhorie so svojou stálou expozíciou v ľudovom dome, ktorá približuje život miestnych obyvateľov v minulosti.

Pre rodičov s deťmi boli pripravené tvorivé dielne, kde si mohli vyrobiť textilné loptičky, šnúrky lietačky alebo ľudové hračky. Na jarmoku remesiel prezentovali svoje umenie a predávali svoje výrobky známi remeselníci z celého pohronského regiónu. „Domáci obyvatelia návštevníkov folklórnych slávností potešili ochutnávkou domácich špecialít a spríjemnili im čas strávený na Podhorí aj súťažou o najkrajšie vyzdobené okno či priedomie v obci,“ informovala TASR Anna Kmeťková z Pohronského osvetového strediska.

Hlavný program otvoril a všetkých U nás na jarmoku privítal detský folklórny súbor Úsmev z Hodruše – Hámrov. Divákov svojim spevom a tancom potešili folklórne skupiny dospelých z Podhoria, Voznice, Tekovskej Breznice, Prenčova, Novej Bane, Prestavĺk, Žiaru na Hronom, Veľkej Lehoty, Plachtiniec – Príbeliec, speváci ľudových piesní a hráči na ľudové hudobné nástroje. Zlatým klincom celého podujatia bolo vystúpenie domáceho folklórneho súboru Podhorčan, ktorý si pripravil výber toho najlepšieho zo svojho repertoáru.

Zdroj: TASR ilustračné foto: TASR

Podhorie
94
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM