Barbara Dallosová Rôzne

Podnapití dedinčania sa postarali o poriadny rozruch: Historka, ktorá stojí za to :)

Úsmevná príhoda sa stala v dedinke v našom regióne legendou. Obyvatelia si ju pripomínajú aj špeciálnou akciou.

Ilustračný obrázok k článku Podnapití dedinčania sa postarali o poriadny rozruch: Historka, ktorá stojí za to :)
Zdroj: Dnes24.sk

Každý druhý rok v prvej polovici júla v čase príprav a konania púťovej hostiny sa v Banskej Belej (okres Banská Štiavnica) dostáva na pranier to, čo nie je pre obec prospešné, dobré a čo trápi miestnych obyvateľov. Na problémy a neduhy obce sa však v tomto prípade poukazuje svojskou ľudovou zábavou známou ako Výlov krokodíla.

Toto netradičné podujatie vzniklo kuriózne pred viac ako 50 rokmi a zakladá sa na vtipnej príhode. Potrundžení obyvatelia miestnej osady Halča išli domov po veľkej búrke, ktorú prečkali v krčme.

,,Na Halčianskom tajchu plával peň borovice, ktorý vyzeral ako chrbát krokodíla. Halčania hneď utekali na mestskú radu a nahlásili, že v tajchu videli plávať krokodíla," priblížil starosta Branislav Babirád s tým, že táto svojská ľudová zábava sa začala tradovať na základe tejto humornej scénky.

Podujatie sa podľa jeho slov začína sprievodom od Mamlas placu až na Halčiansky tajch, kde sa uskutoční samotný výlov a delenie krokodíla. Odtiaľ sa za sprievodu hudby pochod premiestni na futbalový štadión, kde podujatie pokračuje kultúrnym programom. Tento rok chystajú v dedine už 54. výročie podujatia. Čo sa dostane na pranier, nevie ani samotný starosta, vždy je to pre neho prekvapením.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM