Martin Károly Kultúra

Pohronské múzeum predstavuje Guatemalu očami Svetozára Gavuru

Nová Baňa - Pohronské múzeum v Novej Bani spolupracuje s prekladateľom a vášnivým cestovateľom Svetozárom Gavorom z Novej Bane už od roku 2006. Zábery, ulovené na jeho potulkách svetom, predstavuje návštevníkom v cykle výstav pod názvom Dokumenty z c

Postupne mala verejnosť možnosť bližšie spoznať Nórsko, Chile a Argentínu. V týchto dňoch múzeum predstavuje ďalšiu krajinu – Guatemalu.

Krajinu predstavuje 138 fotografií zobrazujúcich obrázky miest, dedín, prekrásnu prírodu, ale aj momentky z pulzujúceho každodenného života i slávenia dní sviatočných. Guatemalu nazýva Gavora rajom farieb a stotožňuje sa s názorom známych českých cestovateľov Zikmunda a Hanzelku, podľa ktorých je táto krajina najfotogenickejšia na svete.

Na rozdiel od ostatných stredoamerických krajín v jej hornatých oblastiach nie je jediným, ba ani hlavným jazykom španielčina. Tunajší pôvodní obyvatelia si zachovali aj svoje zvyky, oblečenie a kuchyňu.

Na karibskom pobreží dodnes žijú potomkovia čiernych otrokov, ktorí utiekli z Jamajky, bielych anglických pirátov či miestnych domorodých kmeňov. Ich spoloční potomkovia tvoria jedinečnú menšinu, zvanú Garifunovia. Tu sa teda stretávajú a miešajú všetky ľudské rasy, ich zvyky, náboženstvá aj kultúra.

Najznámejšou turistickou destináciou je bývalé hlavné mesto Antigua Guatemala, ktorého zašlú slávu pripomína množstvo kostolov či starobylých koloniálnych stavieb. Po niekoľkých zemetraseniach a sopečných výbuchoch bolo v roku 1773 sídlo vládcov presťahované do dnešného hlavného mesta Ciudad de Guatemala. Mysticky pôsobiaca nížinná oblasť El Petén, kde sa týčia ruiny Tikalu, pripomína zašlú moc a slávu krvilačného štátu Mayov.

Výstava pomôže návštevníkom preniesť sa na mnohé ďalšie atraktívne miesta – jazero Atitlán a jeho okolie, karibské pobrežie či mestečko Santiago Sacatepequez, ktorého cintorín sa každoročne vo sviatok Dňa zosnulých mení na pestrofarebnú paletu vypúšťaných šarkanov.

V priestoroch Pohronského múzea si výstavu Dokumenty z ciest IV. – Guatemala môže verejnosť pozrieť až do 3. marca 2012.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM