Martin Károly Kultúra

Poľovníci už majú Sieň slávy a úcty poľovníctva na Slovensku

Svätý Anton 4. septembra - - Slovenskí poľovníci už majú svoju Sieň úcty a slávy poľovníctva na Slovensku. Zriadili ju v barokovej sýpke v areáli Múzea vo Svätom Antone v okrese Banská Štiavnica. Sprístupnili ju tam dnes počas jubilejného 20. ročníka

Ako prvých v rámci osláv 90. výročia organizovaného poľovníctva na Slovensku v spomínanej Sieni slávy slovenského poľovníctva uviedli významné osobnosti – zakladateľa a prvého predsedu Loveckého ochranného spolku pre Slovensko Jana Červíčka a Kolomana Slimáka, nestora slovenskej poľovníckej kynológie,“ informovala TASR Monika Arvajová z Múzea vo Svätom Antone.

Jan Červíček sa narodil v roku 1864 v českom Hronove v okrese Náchod a zomrel v roku 1924. Tento očný lekár sa po vzniku ČSR stal náčelníkom Vojenskej zdravotníckej služby pre Slovensko v Bratislave. Lovecký ochranný spolok pre Slovensko založili 27. augusta 1920 v Bratislave a v čase založenia mal 43 členov, za predsedu si zvolili Jana Červíčka.

Koloman Slimák bol známy kynológ a chovateľ psov, poľovník, šľachtiteľ, rozhodca exteriéru i výkonu psov. Zaslúžil sa aj o chov mnohých poľovných plemien na Slovensku, známy je ako „otec“ dvoch našich národných plemien, a to slovenského kopova a slovenského hrubosrstého stavača. Doteraz ho považujú za legendu kynológie na Slovensku. Narodil sa v roku 1903 v Bošáci a zomrel v roku 1996 v Novom Meste nad Váhom, kde pôsobil takmer celý svoj život.

V budove zrekonštruovanej sýpky, v ktorej sa spomínaná sieň nachádza, sprístupnili dnes aj výstavu Atraktívne poľovnícke trofeje. Predstavujú na nej napríklad unikátne jelenie trofeje zo Slovenska a Maďarska.

Zdroj: TASR Ilustračné foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM