Rôzne Správy

Pomáhali aj skrášlili mesto: Žiarski dobrovoľníci majú za sebou plodný rok

Pomáhajú a menia naše okolie k lepšiemu a nič za to nechcú. K dobrovoľníkom sa môže pridať ktokoľvek.

Ilustračný obrázok k článku Pomáhali aj skrášlili mesto: Žiarski dobrovoľníci majú za sebou plodný rok
Zdroj: Dnes24.sk

Žiarske Centrum voľného času (CVČ) je už tretí rok vo svojom regióne predĺženou rukou banskobystrického Centra dobrovoľníctva. Prostredníctvom Infobodu o dobrovoľníctve, ktorý tu vznikol, je sprostredkovateľom medzi tými, ktorí chcú pomôcť, a tými, ktorí pomoc potrebujú.

Pomôcť môže ktokoľvek

Ako priblížila riaditeľka CVČ Helena Gáfriková, na sprostredkovanie pomoci slúži register na internetovej stránke Centra dobrovoľníctva.

,,Ktokoľvek, kto chce robiť v dobrovoľníctve, sa tam môže zaregistrovať. Napíše niečo o sebe, v akej oblasti chce pomáhať. Register je tiež určený pre ľudí alebo organizácie, ktoré pomoc dobrovoľníkov potrebujú," priblížila s tým, že Infobod potom slúži ako sprostredkovateľ pomoci.

Skrášľujú i pomáhajú deťom

Za obdobie fungovania Infobodu v žiarskom CVČ sa podarilo miestnym dobrovoľníkom zorganizovať viacero akcií. Ich aktivity sú najviac viditeľné počas Týždňa dobrovoľníctva. Ten tohtoročný vyplnili viacerými podujatiami, do ktorých sa zapojilo celkom 155 dobrovoľníkov.

Dobrovoľníčky z neformálnej skupiny Klubu M skrášlili schody vedúce do Parku Štefana Moysesa, študenti Súkromnej strednej odbornej školy technickej farebne spestrili paletové sedenie pri škole, žiaci dvoch základných škôl si skrášlili svoje okolie. Dve autobusové zastávky mestskej hromadnej dopravy zase skrášlili dobrovoľníci z mládežníckeho parlamentu.

Výpočet aktivít žiarskych dobrovoľníkov sa však Týždňom dobrovoľníctva nekončí. Ich pomoc smerovala miestnym seniorom, rozbehli tiež pravidelnú pomoc v záujmovom útvare rekreačné plávanie, kam chodí dobrovoľník raz do týždňa pomáhať so starostlivosťou a samoobslužnými činnosťami pre malé deti. V najbližších dňoch organizuje žiarsky Infobod dva workshopy s mládežou vo veku 15 až 30 rokov na tému dobrovoľníctva mladých ľudí.

Dobrovoľníctvo ešte v ľuďoch nie je zakorenené

Podľa Gáfrikovej sa snažia svojimi aktivitami podchytiť najmä najmladšiu generáciu – žiakov základných a stredných škôl. Jej skúsenosti ukázali, že ich vnímanie pomoci a dobrovoľníctva sa za roky pôsobenia posunulo pozitívnym smerom. Celkovo však podľa Gáfrikovej ešte dobrovoľníctvo v pravom slova zmysle nie je v ľuďoch zakorenené. S takmer nulovým ohlasom sa stretla v prípade obecných samospráv, ktoré v začiatkoch svojho fungovania žiarski dobrovoľníci oslovili. Naopak, s miestnou samosprávou sa dohodli na ďalšej spolupráci, ktorú chcú rozvinúť v najbližšom období.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM