Martin Károly Rôzne

Poslanci dali zelenú elektrárni, ľudia sa búria

Včera opäť rokovali mestskí poslanci Žiaru nad Hronom. Na programe bolo viacero horúcich bodov. Medzi tie najkontroverznejšie patrilo hlasovanie týkajúce sa výstavby vodnej elektrárne. Všetko sme monitorovali bod za bodom ONLINE priamo z mestského za

Recertifikačný audit bol na mestskom úrade riešený na konci februára. Identifikovali len niekoľko zistení a zlepšení, ktoré nemajú podľa zástupcu spoločnosti realizujúcej audit ISO 9001, žiadny dosah na plynulý chod mestského úradu. Certifikát osobne prebral primátor Ivan Černaj. Ten poďakoval prednostke aj vedúcim odborov za ich prácu.

Momentálne sa rieši zmenu územného plánu, týkajúceho sa vodnej elektrárne pri Šášovskom Podhradí. Poslanec Vinarčík zhodnotil že problémom sa poslanci zaoberajú už takmer 3/4 roka. Priklonil sa k výstavbe. Poslancom bola odovzdaná petícia so 700 podpismi od vodákov z celého Slovenska.

Emil Vozár, jeden z poslancov, ktorý bol od začiatku proti projektu práve prezentuje svoj názor, v ktorom sa prikláňa taktiež k výstavbe. „Moje pochybnosti sa stratili,“ vysvetľuje.

Poslanec za Šášovské Podhradie, Michal Žurav, tvrdí že chce dobre pre Šášovčanov, preto bude taktiež hlasovať za výstavbu.

Občania žiarskej mestskej časti ostro vystúpili proti vyhláseniam oboch poslancov. "Svoj názor sme prezentovali aj v petícii. Neviem prečo nevnímajú náš názor!"vystúpila jedna z občianok, ktorej sa výstavba priamo týka.

Apelujem na poslancov, neschvaľujte výstavbu!“ vystúpil Stanislav Kytka, zástupca vodákov.

Odporcov výstavby si zastala poslankyňa Vereonika Balážová.

O slovo požiadal zástupca investora, Bernard Matrka. Ubezpečuje odporcov, že ľady neohrozili priehradu v Hronskej Dúbrave a že aj rybochody na nej sú funkčné. Podobný scenár predpokladajú aj v Šášovskom Podhradí.

**Poslanci práve schválili zmenu územného plánu, podľa ktorého sa môže začať stavať elektráreň. Proti boli štyria poslanci. **Rastislav Uhrovič, Veronika Balážová, Katarína Dekýšová a Richard Rišňovský.

[size=14][color=#cc0000]­[link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.132553_Vzbu­ra-nezabrala:-Elektraren-bude-aj-napriek-odporu]Pozrite si rozšírenú reportáž na túto tému[/link][/co­lor][/size] „Všetkých poslancov pozývam na splav Hrona až pod Hronskú Dúbravu,“ ironicky dodáva Stanislav Kytka po hlasovaní. Mnohí z odporcov sa čudujú nad zmenou názoru niektorých poslancov.

Správu o Mestskom kultúrnom centre poslancom predniesla Alena Kršiaková, zástupkyňa riaditeľky. Informovala aj o potrebe investície do digitalizácie kina, pretože žiarske kino má digitálny iba zvuk. Doplnila ju aj Michaela Pribilincová. Podľa nej už MsKC podalo žiadosť na audiovizálny fond už vo februári tohto roku. Aj keby bol projekt úspešný, na digitalizáciu kina musí prispieť aj mesto. Poslancov informovala aj o tom, že sa opäť obnoví filmový klub ale aj letné kino. Poslanci správu zobrali na vedomie.

O hospodárení mestskej eseročky Technické služby informoval jej konateľ Peter Antal. O činnosti Mestského športového klubu informoval zas konateľ Jozef Tomčáni. Okrem iného chce znížiť platby pre trénerov. „Viac peňazí by malo ostať deťom,“ dodal Tomčáni. Doplnil ho pôvodne krízový manažér, dnes riaditeľ klubu Kamil Skladan. „Absolvoval som desiatky rozhovorov s predstaviteľmi klubov, snažil som sa ich zosumarizovať,“ konkretizuje Skladan. " V žiadnom prípade neprišlo k sprenevere peňazí, vo financovaní boli len malé chybičky," dopĺňa. Naznačil tiež že v MŠK sa uvažuje aj o transformácii eseročky na občianske združenie.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM