Barbara Dallosová Samospráva

Poslanci osekali primátorovi kompetencie: Nové pravidlá platia aj pre zastupiteľov

Na tohtotýždňovom zasadnutí mestského zastupiteľstva okrem iného poslanci odklepli aj zníženie kompetencií pre primátora. Prijatý bol aj etický kódex, ktorý by mal upravovať správanie poslancov i primátora. Čo sa v ňom píše?

Ilustračný obrázok k článku Poslanci osekali primátorovi kompetencie: Nové pravidlá platia aj pre zastupiteľov
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Nové všeobecne záväzné nariadenie prijaté na odporúčanie Transparency international Slovensko (TIS) zasiahlo najmä do hospodárenia mesta s majetkom. ,,Na odporúčanie TIS sa znížili kompetencie primátora mesta. Ja som s tým nemal žiadny problém, predložil som tento návrh. Znížili sa sumy nakladania s majetkom, napríklad s hnuteľným majetkom zo 16 500 na 10 000 eur,“ povedal o novom VZN-ku primátor mesta Peter Antal.

V návrhu nového VZN-ka sa ďalej spomína nutnosť schválenia každého predaja mestským zastupiteľstvom, určuje sa lehota zverejnenia zámeru predaja na 15 dní a tiež aktuálnosť znaleckého posudku, ktorý nesmie byť v deň dražby starší ako pol roka.

Na zasadnutí bol tiež prijatý Etický kódex volených predstaviteľov mesta, ktorý definuje základné etické princípy a štandardy správania a konania, ktoré sa od poslancov i primátora očakávajú. Hneď v jeho prvom bode sa píše: Volený predstaviteľ nesmie pri výkone svojej funkcie uprednostniť osobný záujem pred verejným záujmom. V kódexe sa ďalej spomína napríklad nezlúčiteľnosť funkcií, korupcia, či o už onedlho aktuálne volebné kampane.

Na otázku, či si primátor myslí že sa v súlade s kódexom poslanci správali aj pred jeho prijatím, odpovedal so smiechom: ,,Neviem či sa tak správali, ja nie som na to aby som to hodnotil."

O spolupráci mesta a TIS čítajte aj v článku: Žiar chce byť ešte viac transparentný: Prečítajte si o plánoch mesta…

Čítajte tiež: Pocta pre banskobystrickú župu: Náš kraj je najtransparentnejší zo všetkých!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM