Martin Károly Kremnica

Poslanci žiadajú od primátorky ospravedlnenie. Ona to odmieta

Včera, 12. septembra, zasadal kremický parlament, po štyroch neúspešných pokusoch o zvolanie. Väčšiny poslancov sa dotkli vyjadrenia primátorky v médiách o ich popoľudnašej únave. Čakajú ospravedlnenie. Márne.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci žiadajú od primátorky ospravedlnenie. Ona to odmieta
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Dôvodom pretrvávajúceho sporu medzi poslancami MsZ a primátorkou Kremnice je aj naďalej termín zvolávania mestských zastupiteľstiev. Po nedokončenom júnovom parlamente začala primátorka zvolávať poslancov na 9-tu hodinu. Štyrikrát bolo tak počas prázdnin zastupiteľswtvo neuznášaniaschopné. Viac sa dočítate TU: Kremický parlament naďalej nefunkčný. Postup primátorky preveruje prokuratúra

Poslanci: Primátorka nás vystavila posmechu

Začiatok včerajšieho zasadnutia bol okorenenený prejavom poslancov, v ktorom okrem iného žiadajú od Zuzany Balážovej, aby sa im verejne ospravedlnila. „…chceme požiadať primátorku mesta, aby vážila slová, ktoré zverejnila a ktoré nám adresovala v liste zo 14.augiusta, kde doslovne píše : „ v poslednej dobe som si všimla, že poslanci MsZ prichádzajú na popoludňajšie rokovania v chvate, sú unavení po celodennej práci, nesústredení, diskusia zabieha mimo prerokovávaného bodu, prípadne sa v ich výrokoch objavujú nelogické väzby“. Týmito výrokmi nás verejne znemožnila, vystavila posmechu a postavila do pozície neschopných riadne a zodpovedne rozhodovať vo veciach samosprávy. Žiadame ju, aby tieto svoje výroky verejne dementovala a v zmysle slušnosti a dobrých mravov dala na pravú mieru,“ uvádza sa v stanovisku poslancov. Celé stanovisko si môžete prečítať na našej Google+ stránke.

Primátorka znevažuje náš mandát aj mňa osobne to urazilo,“ komentuje poslankyňa Beata Kirková, v prestávke rokovania. „Nepripadám si v popoľudňajších hodinách unavená, že by som nevedela logicky rozmýšľať,“ dodáva Kirková.

Celý rozhovor s poslankyňou nájdete vo videu.

Primátorka: Nemám dôvod sa ospravedlňovať

Zuzana Balážová si stojí za svojimi vyjadreniami. Ospravedňovať sa nemieni. „Ja si stále všímam, že vo večerných hodinách, už ľudia proste nie sú takí svieži, ako ráno. Domnievam sa, že je pravda to, čo som povedala,“ hovorí k sproru v kremnickom parlamente primátorka Kremnice.

Celý rozhovor s primátorkou si pozrite vo videu.

Kto z koho? Rozhodne prokuratúra

Štvrtkové rokovanie začalo o 15-tej hodine. Na tento termín ho zvolala Mestská rada. Rokovací poriadok, to podľa poslancov umožňuje. Zuzana Balážová ale o tomto názore nie je skalopevne presvedčená. „Ja si stále myslím, že právo na zvolanie zastupiteľstva má primátor a pravdepodobne sa obrátim na prokuratúru, kde požiadam o výklad,“ vysvetľuje svoj postoj k iniciatíve poslancov. Podľa nej by mal prokurátor vysvetliť, či takto koncipovaný rokovací poriadok MsZ je v súlade so zákonom o obecnom zriadení.

Budúce zastupiteľstvo bude podľa primátorky pravdepodobne opäť o 15-tej, respektíve o 15.30. „Nebudem robiť prieky, a budem rešpektovať želanie niektorých poslancov, kým nebudeme mať názor prokaratúry,“ dodáva Balážová.

Poslanci si v úvode odsúhalsili ďalšiu zmenu rokovacieho poriadku, podľa ktorej sa zastupiteľstvá budú zvolávať vždy vo štvrtok o 15.30.

Štvrtkové zastupiteľstvo trvalo 6 a pol hodiny. Kremnický parlament sa skončil o 21.30.

Spor medzi primátorkou a poslancami pokračuje
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM