Katarína Reiterová Rôzne

Poslanec kritizuje noviny mesta: Nie sú nestranné!

Poslanec Mestského zastupiteľstva v Žiari Norbert Nagy (SDKÚ-DS, SaS) otvára tému, ktorou sa budú zaoberať ostatní poslanci na septembrovom zastupiteľstve. Nagy chce výrazne zvýšiť transparentnosť žiarskej samosprávy.

„Moja poslanecká iniciatíva počíta s tým, že všetky materiály, odborné podklady a iné písomnosti, predkladané na rokovanie mestského zastupiteľstva, budú musieť byť zverejnené na internetovej stránke mesta najmenej 7 kalendárnych dní pred zasadnutím, vrátane všetkých správ hlavnej kontrolórky mesta,“ vysvetľuje Nagy a dodáva, že: „Materiály tak budú k dispozícii oveľa širšiemu okruhu verejnosti, podrobené aj jej diskusii a kontrole.“

[blockquote]Okrem toho chce poslanec Nagy aj priestor na vyjadrenie názorov a postojov poslancov, vždy po skončení zasadnutia mestského zastupiteľstva, v Mestských novinách. Tie tak majú byť, podľa neho, viac nestranné. [/blockquote] „Etický kódex novinára predpokladá pri práci novinára „nestrannosť, vyváženosť, objektivitu…“. Mestské noviny, financované z rozpočtu mesta a riadené vedúcim komunikačného odboru, pri najlepšej vôli nestranné nikdy nemôžu byť. Mali by mať vytvorený vlastný etický kódex, respektíve štatút. Etickému alebo neetickému vyjadrovaniu poslancov by mali zrkadlo nastavovať občania, ktorí si svojich zastupiteľov do orgánov samosprávy pravidelne volia. Z peňazí daňových poplatníkov, občanov mesta, je predsa financovaná celá samospráva, rovnako aj mestské médiá,“ uzatvára Nagy.

[color=#cc0000]­[size=14]Martin Baláž: „Etickým kódexom novinára sa riadime.“[/si­ze][/color] Hovorcu žiarskej samosprávy Martina Baláža sme sa spýtali na možnosť uverejňovania materiálov pred zastupiteľstvom. „Samozrejme, že je to možné, my sme takúto možnosť avizovali už v roku 2011,“ hovorí Baláž a dodáva, že //„Materiály do MsZ, pripravuje mestský úrad pre poslancov, je na ich rozhodnutí, či chcú tieto materiálny zverejňovať, pretože ako podklad slúžia im. Pokiaľ áno, my to len uvítame. Jediný menší problém môže byť so zverejňovaním žiadostí od fyzických a právnických osôb, ktoré obsahujú niektoré materiály. Na ich zverejnenie by sme potrebovali súhlas žiadateľa,“ //dopĺňa hovorca a uvádza, že problém nie je ani s uverejňovaním správ hlavnej kontrolórky mesta.

Na margo nestrannosti a vyváženosti Mestských novín, ktoré vydáva samospráva, respektíve mestský úrad ako výkonný orgán samosprávy hovorí Baláž, že: „Vydávanie novín sa riadi Etickým kódexom novinára, ktorý je schválený Slovenským syndikátom novinárov a je najvyššou etickou normou pre novinárov na Slovensku. Pokiaľ má ktokoľvek pocit, že sa noviny touto normou neriadia, môže dať podnet na Tlačovú radu SR, ktorá dohliada nad dodržiavaním etiky v médiách. Štatút Mestských novín nepripravujeme, pretože sa nám zdá zbytočné vytvárať vlastný dokument, keď na Slovensku existuje všeobecne platný kódex, ku ktorému sa hlásime, a na základe ktorého pracujeme.“

[blockquote]Okrem toho hovorca mesta tvrdí, že transparentnosť mesta posilňujú priebežne, a to vylepšenou webovou stránkou, stránkou na Facebooku či formou osobných stretnutí vedenia mesta s obyvateľmi. [/blockquote] [color=#cc0000]­[size=14]Niek­toré samosprávy štatúty však majú[/size][/color] „Najlepšie spracované zásady informovanosti u nás som videl z jednej mestskej časti v Košiciach. Veľmi dobrý návrh spravil aj Silver Jurtinus, šéfredaktor Kremnických novín,“ vyjadril sa k veci riaditeľ Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš.

Zásady informovanosti občanov prostredníctvom komunikačných prostriedkov obsahujú presné pravidlá, ktorými sa pracovníci úradu či redaktori mestských periodík riadia pri uverejňovaní informácii na webovej stránke, sociálnych sieťach či v tlačených periodikách.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM