Rôzne Správy

Poslední gajdoši v regióne: Dominik so synom zachraňujú dávnu tradíciu

Kedysi boli v neďalekej dedinke gajdy samozrejmosťou na každej svadobnej veselke. Koníček, aký sa len tak nevidí, dnes už živia len otec so synom...

Ilustračný obrázok k článku Poslední gajdoši v regióne: Dominik so synom zachraňujú dávnu tradíciu
Zdroj: TASR

Prednedávnom sa gajdy a gajdošská kultúra na Slovensku dostali do Zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. V obci Veľká Lehota v okrese Žarnovica dodnes žije gajdoš, ktorý na tomto unikátnom hudobnom nástroji dokáže vylúdiť tóny, no zároveň vie gajdy aj opraviť či vyrobiť. Reč je o Dominikovi Garajovi, pre ktorého sa stali gajdy celoživotnou záľubou.

Rodinná tradícia

Garaj sa ku gajdám dostal ešte ako chlapec, ako sám povedal, vyrastal v rodine s gajdošskou tradíciou. Nástroj ovládal jeho starý otec, otec, brat a hrať na gajdy naučil aj svojho syna. ,,Je to taká rodinná gajdošská tradícia, ktorá sa zachovala v našom rode, pretože v minulosti bolo u nás vo Veľkej Lehote veľa vynikajúcich gajdošov, ktorí gajdovali nielen v obci, ale aj v širokom okolí," podotkol.

Ešte v 30. rokoch minulého storočia zabávala podľa jeho slov gajdošská hudba ľudí na svadbách. Potom začali gajdy vytláčať nové, modernejšie nástroje a gajdošská kultúra postupne zanikala.

,,Môj otec však tradíciu udržiaval, keď si už len príležitostne zahral na gajdách, ale cez to všetko gajdy vždy držal. Takto naučil gajdovať aj mňa a môjho brata," poznamenal Garaj. Dnes sa už sporadicky gajdošská hudba objaví na svadbe ako spestrenie.

V minulosti si zruční gajdoši dokázali gajdy aj opraviť či vyrobiť, nebolo to však pravidlom pre každého. ,,Ja som mal to šťastie, že môj otec okrem toho, že vedel výborne hrať na gajdách, vedel tento nástroj aj vyrábať. Ja som to prebral po ňom," ozrejmil gajdoš.

Gajdy od gajdoša Dominika Garaja.
Gajdy od gajdoša Dominika Garaja. / Zdroj: TASR

Posledný gadoši v dedine

Podľa Garaja sú gajdy ľudovým nástrojom, a to pre ľahkú dostupnosť materiálov. Mech sa vyrábal z kozej alebo ovčej kože, ostatné časti zo slivkového dreva a mosadzného plechu. Od šikovnosti gajdoša záležalo, či bol nástroj jednoducho, alebo precízne zdobený. Na Slovensku je podľa jeho slov viac typov gájd, pre tieto, ktoré sa zachovali pod Pohronským Inovcom, je špecifické to, že sú trojhlasné a vyššie ladené.

Vo Veľkej Lehote sa aktuálne okrem Dominika Garaja a jeho syna gajdovaniu nikto nevenuje. O udržiavanie tradícií sa však táto rodina stará aj napriek tomu. Jeho snahy pred dvoma rokmi ocenila aj miestna samospráva. Za osobitný prínos uchovávania a rozvoja kultúrneho dedičstva obce Veľká Lehota získal ocenenie.

,,Záležalo mi na tom, aby sa gajdošská hudba a zvyky dostali do povedomia. Preto som v roku 1975 založil Gajdošskú folklórnu skupinu," uviedol Garaj. Prvým počinom bol gajdošský fašiang či ukážky svadobných zvykov. Za roky fungovania skupina reprezentovala Veľkú Lehotu nielen v širokom okolí, ale aj v zahraničí. ,,Teraz robíme viac-menej spevy a rozkazovačky," dodal Garaj. V roku 2010 vydali CD pod názvom „Zagajduj gajdoško“.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM