Barbara Dallosová Správy

Posun v prípade pavilónu B? Župa vyjednáva o cene, stanovisko Sveta zdravia

Boj o pavilón žiarskej nemocnice je v meste ústrednou témou. Za jeho predaj vznikla i petícia, župa však bola neoblomná. Po poslednom rokovaní by mohol nastať zlom.

Ilustračný obrázok k článku Posun v prípade pavilónu B? Župa vyjednáva o cene, stanovisko Sveta zdravia
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Sieť regionálnych nemocníc Svet zdravia už pred časom avizovala zámer investovať do priestorov v žiarskej a rimavskosobotskej nemocnici. V Žiari nad Hronom by to malo znamenať rekonštrukciu a sfunkčnenie roky chátrajúcej prístavby, takzvaného pavilónu B.

Župan predávať nechcel

Svet zdravia sľubuje, že spraví z pavilónu moderné zdravotné stredisko. Investovať chce však až potom, ako sa pavilón stane majetkom siete nemocníc. V súčasnosti patrí budova Banskobystrickému samosprávnemu kraju (BBSK). Svet zdravia ponúkol župe za pavilón 464 409 eur, vtedy sa však boj ešte len začal.

Krajskí poslanci návrh na odpredaj budovy na júnovom zasadnutí (6.6.) odhlasovali. Ďalším potrebným krokom na ceste k predaju časti žiarskej nemocnice však bolo, aby toto rozhodnutie svojím podpisom potvrdilo aj vedenie BBSK. Župan Marian Kotleba mal ale námietky a ceny za obe nemocnice nazval „výpredajové, veľmi podozrivé a hlavne nevýhodné pre kraj“.

Čítajte tiež: Kotleba o žiarskom pavilóne B: Pred podpisom predaja chce jednu vec

Za odpredaj budovy Svetu zdravia vznikla v meste petícia, medzi ktorej signatármi boli i lekári dotknutej nemocnice. Petícia koluje ulicami už niekoľko týždňov. Petičiari argumentujú aj tým, že ak župa budovu nepredá, tá bude len ďalej chátrať a niekoľko rokov bude mať náklady s jej zbúraním.

Písali sme tu: Boj o žiarsky pavilón graduje: Petičiari vyrazili do ulíc, FOTO + VIDEO

Obe strany si sadli za jeden stôl

Tento týždeň (12.7.) sa na úrade BBSK uskutočnilo stretnutie zástupcov kraja i nemocníc. Ako sa píše v oficiálnej tlačovej správe, ktorú župa zverejnila na svojom webe, cieľom stretnutia bolo navýšenie predajnej ceny pavilónov tak, aby táto cena bola obojstranne akceptovateľná.

,,Poslanci Zastupiteľstva BBSK totiž 6. júna 2016 schválili odpredaj týchto dvoch pavilónov za celkovú sumu 1 037 427 eur. Túto cenu však predseda BBSK ako zjavne nevýhodnú neakceptoval a uznesenie nepodpísal. Preto na rokovaní na Úrade BBSK 12. júla 2016 došlo k dohode o navýšení predajnej ceny za oba pavilóny na sumu 1 450 000 eur v hotovosti," uvádza sa v správe BBSK.

Novo navrhnutú sumu budú ešte musieť schváliť krajskí poslanci na mimoriadnom zasadnutí 25. júla.

Svet zdravia má podmienku

Ako potvrdil hovorca siete nemocníc Tomáš Kráľ, Svet zdravia je na základe rokovaní s vedením BBSK, poslancami zastupiteľstva BBSK, ako aj primátormi miest oboch regiónov po dohode so svojim akcionárom pripravený zvýšiť sumu za odkúpenie pavilónov na 1 450 000 eur. Sieť nemocníc má však na župu podmienku.

,,Zvýšenie tejto sumy je však podmienené tým, že navýšené prostriedky v hodnote 413 tisíc eur budú investované výhradne do súčasných častí oboch nemocníc. Tie sú a i naďalej majú ostať v majetku BBSK. Navýšené finančné prostriedky tak budú môcť byť priamo použité na skvalitnenie zdravotnej starostlivosti pre takmer 150 tisíc obyvateľov kraja," konkretizoval Kráľ.

Ako dodal, Svet zdravia dúfa, toto riešenie získa podporu poslancov BBSK na najbližšom rokovaní a že župan ho župan potvrdí podpisom, aby navrhované investície v hodnote takmer 13,5 miliónov eur mohli byť zrealizované čo najskôr.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM